Wykonanie
Bardzo smaczne i apetycznie wyglądające
ciasteczka. Smakują podobnie do digestive, lecz nie są tak słone w smaku. Dobre dla tych, którzy nie potrafią sobie odmówić słodkości, a jednocześnie chcą zagłuszyć wyrzuty sumienia...Składniki na około 35 sztuk:90 g
masła60 g
brązowego cukru1
jajko, roztrzepane20 g
wiórków kokosowych25 g
otrębów120 g
mąki pszennej razowej75 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej150 g
gorzkiej czekolady, roztopionej (choć mi wystarczyła połowa tej porcji)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przy pomocy miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać
jajko, dalej ucierać, do połączenia. Do masy wsypać wiórki,
otręby,
mąkę pszenną i razową,
sodę i proszek. Zmiksować do połączenia.Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Wystudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, maczać każde
ciastko do połowy, odkładać na kratkę.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti.'