ßßß Cookit - przepis na Razowe ciasteczka w czekoladzie

Razowe ciasteczka w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne i apetycznie wyglądające ciasteczka. Smakują podobnie do digestive, lecz nie są tak słone w smaku. Dobre dla tych, którzy nie potrafią sobie odmówić słodkości, a jednocześnie chcą zagłuszyć wyrzuty sumienia...
Składniki na około 35 sztuk:
90 g masła
60 g brązowego cukru
1 jajko, roztrzepane
20 g wiórków kokosowych
25 g otrębów
120 g mąki pszennej razowej
75 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej (choć mi wystarczyła połowa tej porcji)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierać, do połączenia. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować do połączenia.
Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Wystudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać każde ciastko do połowy, odkładać na kratkę.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti.'
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/razowe-ciasteczka-w-czekoladzie