Wykonanie
Bardzo smaczne, kruche
ciasteczka. Same w sobie są tylko lekko słodkie, natomiast głównym słodkim akcentem jest pokrywająca je ciemna
czekolada. Będą smakowały nie tylko osobom, które muszą dbać o linię ;)Przepis cytuję za Autorką wspaniałego blogu o wypiekach.Składniki: (na 30-35 szt)90 g miękkiego
masła60 g
cukru brzozowego lub fruktozy (w oryginale –
brązowego cukru)1
jajko, roztrzepane20 g
wiórków kokosowych (1/4 szklanki)25 g
otrębów (1/4 szklanki) – ja użyłam owsianych120 g
mąki razowej (3/4 szklanki)75 g
mąki pszennej (1/2 szklanki)1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej50-75 g
gorzkiej czekolady, roztopionejWykonanie:Przy pomocy miksera ubić
masło i
cukier na gładką masę. Dodać
jajko, dalej ubijać. Do masy wsypać wiórki,
otręby,
mąkę pszenną i razową,
sodę i proszek. Zmiksować.Z masy formować nieduże kulki, wielkości średnich
orzechów włoskich, układać na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczać widelcem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. (Uwaga: Ja swoje
ciasteczka piekłam prawie 20 minut.) Studzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, maczać każde
ciastko do połowy, odkładać na kratkę. (Uwaga: Ja używałam
czekolady o 70% zawartości
kakao, w związku z tym, musiałam dodać 1 łyżeczkę
masła i 1 łyżeczkę
śmietany, dzięki temu uzyskałam odpowiedni do maczania sos
czekoladowy.)Smacznego:)