Wykonanie
Pomysł na te muffiny zaczerpnęłam od Pani Doroty ze strony „moje wypieki”. U Pani Doroty są to muffiny potrójnie
czekoladowe.Przepisów na muffiny zarówno w książkach jak i w necie jest tak wiele, że trudno czasem zdecydować, z którego przepisu skorzystać.Zamieszczam u siebie te sprawdzone własnoręcznie i te, które wśród moich
bliskich wzbudziły największy entuzjazm.Do naszych muffin potrzebujemy (na ok 12 sztuk):225 g
mąki pszennej25 g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
gorzkiej czekolady100 g
białej czekolady2 duże
jajka300 ml kwaśnej
śmietany150 g
brązowego cukru85 g
masła, roztopionegoW jednym naczyniu mieszamy składniki suche:
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę i drobno pokrojoną
czekoladę białą i gorzką,
cukier.W drugim łączymy składniki mokre:
śmietanę, roztrzepane
jajka,
masło. Przelać składniki mokre do suchych i wymieszać łyżką (krótko, tylko do połączenia składników). Nakładać ciasto do foremek (silikonowych lub wyłożonych papilotkami) na wysokości 3/4, a następnie piec w temperaturze 200 stopni C przez ok 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.Zmiany jakie stosowałam w tym przepisie to zamiana
cukru brązowego na biały.Raz robiłam z
czekoladą deserową pół na pół z gorzką, której miałam za mało- ale wtedy dałam mniej
cukru.Z braku
śmietany można dodać
jogurt naturalny, pewnie trochę zmienią smak, ale również będą pyszne.Smacznego!