Wykonanie
Mogłoby się wydawać, że muffinki całkiem jak 'chocolate chip muffins' Nigelli. Jednak ciasto z dodatkiem kwaśnej
śmietany ma zupełnie inną strukturę, jest bardziej sprężyste, po prostu inne. A w smaku również bardzo dobre :-). Polecam do przetestowania :)Składniki na 12 sztuk:225 g
mąki pszennej25 g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej (lub drobinek
czekoladowych)100 g
białej czekolady, posiekanej (lub drobinek
czekoladowych)2 duże
jajka300 ml kwaśnej
śmietany 18%150 g miałkiego
brązowego cukru85 g
masła, roztopionegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane
jajka,
śmietanę,
masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Dodać
czekoladę, wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).Przepis pochodzi z 'Everyday muffins & bakes'.