Wykonanie
W końcu
dorwałam w swoje lepkie łapki "Moje wypieki i desery na każda okazję". Nie mogłam się doczekać, bo dzięki autorce Dorocie Świątkowskiej nauczyłam się piec i jestem wierną fanką jej bloga a także jej pierwszej słodkiej książki. Napisałam już w liście do Mikołaja, co pod choinką mógłby zostawić, a tu niespodzianka! Udało mi się ją zdobyć w konkursie. W zeszłym tygodniu kurier przytaszczył paczkę, w której znalazłam dwie książki (w tym jedna z autografem) oraz przepiśnik z poradami autorki.
Na pewno jest to pozycja warta polecenia i świetny gwiazdkowy prezent dla fanów domowych słodkości, ale nie tylko.Mój pierwszy wybór padł na babkę
czekoladową z kawałkami
czekolady (choć już zaznaczyłam mnóstwo innych przepisów). Została umieszczona w dziale "Wielkanoc" ale doskonale nadaje się także na Boże Narodzenie, urodziny, czy popołudniową
kawkę z przyjaciółką. Babka jest pyszna, aromatyczna, baaardzo czekoladowa i niezwykle sycąca, a do tego prosta w przygotowaniu. Pozwalam sobie zacytować przepis:Składniki:Ciasto:-1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej-150g
masła-1 szklanka jasnego
brązowego cukru-3 duże
jajka-400g kwaśnej
śmietany 18%-100g drobno posiekanej ciemnej
czekolady-1/2 szklanki
kakao-2 łyżeczki
kawy zbożowej lub 1 łyżeczka
kawy espresso wproszku-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejPolewa czekoladowa:-40g
masła-100g
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
kawę wymieszać, przesiać, odstawić.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zważyć, ale nie ma to wpływu na wypiek. Do utartej masy
maślanej dodawać na przemian przesiane suche składniki oraz
śmietanę, w
trzech turach, mieszając tylko do połączenia. Do ciasta dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać. Formę do babki wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Wyłożyć do niej ciasto - powinno sięgać do 3/4 wysokości formy. Piec w temperaturze 160 stopni około 60 minut lub dłużej, do suchego patyczka.Przygotować polewę. W małym garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Ciasto wystudzić, udekorować polewą oraz ziarenkami
kawy w
czekoladzie lub czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!A tu więcej słodkości od Dorotki Świątkowskiej: KLIK .