Wykonanie
Pin It
Pyszne kokosanki... fakt, jest przy nich trochę dłubania, ale ich smak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :)Inspirację czerpałam z bloga Kuchnia w zieleni .Składniki:170 g miękkiego
masła160 g
mąki pszennej90 g
cukru140 g
brązowego cukru1 duże
jajko1 łyżeczka domowej esencji waniliowej75 g
wiórków kokosowych1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soliWykonanie:W misce ucieramy na puszystą masę
masło z
cukrami. Gdy
cukier się rozpuści dodajemy
jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję
waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy
mąkę wymieszaną z
solą i
sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około 1/5 ciasta, resztę chowamy z powrotem do zamrażarki.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.Na blacie układamy arkusz papieru do pieczenia, posypujemy go obficie
mąką i nas nim rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta, który posypujemy
mąką również z góry.Wałkujemy na grubość około 2 mm i wycinamy szklanką kółka. Wycięte
ciasteczka przenosimy delikatnie, pomagając sobie nożem na drugi arkusz papieru do pieczenia umieszczony na blaszce, na której będziemy piec
ciasteczka. Ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy około 10 minut, aż się przyrumienią. Studzimy na kratce.Te same czynności wykonujemy przy kolejnych partiach ciasta.