ßßß Cookit - przepis na CHOCOLATE CHIP COOKIES

CHOCOLATE CHIP COOKIES

nazwa

Wykonanie

Trzeci dzień pada. To idealna pogoda na comfort food. Moim są te ciasteczka. Wybaczcie nazwę angielską, ale polski tytuł- ciasteczka z czekoladą, moim zdaniem, nie oddaje ich charakteru. To nie wypiek w stylu piegusek, ale ciągnące się, bardzo słodkie ciasteczka, o delikatnie karmelowej nucie (zasługa brązowego cukru). Szukałam tego smaku od dłuższego czasu, próbowałam różne przepisy, częściowo zaspokoiły mnie ciasteczka z Subway'a. Te są idealne. Niestety nie udało mi się kupić groszków czekoladowych, ale pokruszona mleczna czekolada, sprawdza się bardzo dobrze. Inspirowane przepisem Nestle.
SKŁADNIKI:
226g miękkiego masła (koniecznie masło)
270g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
150g cukru
135g brązowego cukru
150g mlecznej czekolady (może być wymieszana z gorzką)
Wymieszać mąkę z sodą i solą. Pokruszyć czekoladę (można tłuczkiem do mięsa). Miękkie masło utrzeć z obydwoma rodzajami cukru. Dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami wsypywać mąkę z sodą i solą. Dodać pokruszoną czekoladę. Nakładać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową) małe porcje (około łyżeczki) w dużych odstępach. Ciastka same "rozpłyną" się w trakcie pieczenia.
Piec w temperaturze 190C (termoobieg) 8-9 minut (aż brzegi będą delikatnie brązowe). Ciastka po upieczeniu są miękkie, w miarę stygnięcia nabierają odpowiedniej konsystencji. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/09/chocolate-chip-cookies.html