ßßß Cookit - przepis na Ciastka z kawałkami czekolady w foremkach

Ciastka z kawałkami czekolady w foremkach

nazwa

Wykonanie

Słynne chocolate chip cookies pieczone inaczej, niż zazwyczaj, w pojedynczych foremkach. Wszystko po to, by środek ciastek był ciągnący, nie w pełni wypieczony, by można było cieszyć się nimi prosto z naczynia. Podajemy gorące, z gałką lodów waniliowych lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Takie ciasteczka można przygotować kilka godzin wcześniej i upiec je kiedy goście u progu :).
Składniki na 6 porcji:
110 g masła
60 g jasnego i miałkiego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
170 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać drobinki czekoladowe (chocolate chips) lub posiekaną czekoladę.
Przygotować 6 ramekinów (foremek do zapiekania) o wysokości 4 , 5 cm i szerokości 8 cm. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem ale można piec góra-dół), przez około 13 - 15 minut. W środku ciastka mogą być ciągnące i miękkie, ale wierzch będzie upieczony i ciastko będzie odchodziło od brzegów foremki. Podawać ciepłe, po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika, z lodami waniliowymi lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany.
Uwaga: ciasteczka stygnąc zapadają się (głównie środek) - to normalne. Tak zachowują się też te ciasteczka pieczone na blaszce.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Simply Nigella" Nigella Lawson.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-z-kawalkami-czekolady-w-foremkach