Wykonanie
Słynne chocolate chip cookies pieczone inaczej, niż zazwyczaj, w pojedynczych foremkach. Wszystko po to, by środek
ciastek był ciągnący, nie w pełni wypieczony, by można było cieszyć się nimi prosto z naczynia. Podajemy gorące, z gałką
lodów waniliowych lub kleksem gęstej kwaśnej
śmietany. Takie
ciasteczka można przygotować kilka godzin wcześniej i upiec je kiedy goście u progu :).Składniki na 6 porcji:110 g
masła60 g jasnego i miałkiego
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duże
jajko150 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli170 g gorzkich drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub posiekanej
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i
cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
wanilię,
jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać
mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną,
sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać drobinki
czekoladowe (chocolate
chips) lub posiekaną
czekoladę.Przygotować 6 ramekinów (foremek do zapiekania) o wysokości 4 , 5 cm i szerokości 8 cm. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem ale można piec góra-dół), przez około 13 - 15 minut. W środku
ciastka mogą być ciągnące i miękkie, ale wierzch będzie upieczony i
ciastko będzie odchodziło od brzegów foremki. Podawać ciepłe, po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika, z
lodami waniliowymi lub kleksem gęstej kwaśnej
śmietany.Uwaga:
ciasteczka stygnąc zapadają się (głównie środek) - to normalne. Tak zachowują się też te
ciasteczka pieczone na blaszce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Simply Nigella" Nigella Lawson.