ßßß
 
            
         Słynne chocolate chip cookies pieczone inaczej, niż zazwyczaj, w pojedynczych foremkach. Wszystko po to, by środek ciastek był ciągnący, nie w pełni wypieczony, by można było cieszyć się nimi prosto z naczynia. Podajemy gorące, z gałką lodów waniliowych lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Takie ciasteczka można przygotować kilka godzin wcześniej i upiec je kiedy goście u progu :).Składniki na 6 porcji:110 g masła60 g jasnego i miałkiego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajko150 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli170 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać drobinki czekoladowe (chocolate chips) lub posiekaną czekoladę.Przygotować 6 ramekinów (foremek do zapiekania) o wysokości 4 , 5 cm i szerokości 8 cm. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem ale można piec góra-dół), przez około 13 - 15 minut. W środku ciastka mogą być ciągnące i miękkie, ale wierzch będzie upieczony i ciastko będzie odchodziło od brzegów foremki. Podawać ciepłe, po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika, z lodami waniliowymi lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany.Uwaga: ciasteczka stygnąc zapadają się (głównie środek) - to normalne. Tak zachowują się też te ciasteczka pieczone na blaszce.Smacznego :-).
Słynne chocolate chip cookies pieczone inaczej, niż zazwyczaj, w pojedynczych foremkach. Wszystko po to, by środek ciastek był ciągnący, nie w pełni wypieczony, by można było cieszyć się nimi prosto z naczynia. Podajemy gorące, z gałką lodów waniliowych lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Takie ciasteczka można przygotować kilka godzin wcześniej i upiec je kiedy goście u progu :).Składniki na 6 porcji:110 g masła60 g jasnego i miałkiego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajko150 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli170 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać drobinki czekoladowe (chocolate chips) lub posiekaną czekoladę.Przygotować 6 ramekinów (foremek do zapiekania) o wysokości 4 , 5 cm i szerokości 8 cm. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem ale można piec góra-dół), przez około 13 - 15 minut. W środku ciastka mogą być ciągnące i miękkie, ale wierzch będzie upieczony i ciastko będzie odchodziło od brzegów foremki. Podawać ciepłe, po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika, z lodami waniliowymi lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany.Uwaga: ciasteczka stygnąc zapadają się (głównie środek) - to normalne. Tak zachowują się też te ciasteczka pieczone na blaszce.Smacznego :-). Źródło przepisu - "Simply Nigella" Nigella Lawson.
Źródło przepisu - "Simply Nigella" Nigella Lawson.