Wykonanie
Mocno
czekoladowe ciastka na
mące gryczanej, wyrośnięte i miękkie, idealne ze szklanką
mleka. Raczej wytrawne niż bardzo słodkie, dlatego osoby które lubią słodsze wypieki będą chciały je bardziej dosłodzić ;-). Zdrowsza wersja
ciastek czekoladowych!Składniki na 25 sztuk:60 g
masła125 g ciemnego
cukru muscovadoduża szczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 duże
jajka125 g
mąki gryczanejpół łyżeczki
sody oczyszczonej25 g
kakao, przesianego125 g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej lub mikrofali, lekko przestudzonej150 g gorzkich chocolate
chips lub posiekanej
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnobrązowej i puszystej masy
maślanej. Dodać
sól oraz ekstrakt z
wanilii i zmiksować. Dodać
jajka, jedno po drugim i zmiksować do połączenia. Dodać przestudzoną
czekoladę i dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Dodać
mąkę gryczaną,
sodę oczyszczoną,
kakao i zmiksować do połączenia. Dodać posiekaną
gorzką czekoladę (lub chocolate
chips) i wymieszać. Ciasto schłodzić przez 15 - 30 minut w lodówce.Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią
ciasteczka - po pełnej łyżce ciasta na każde
ciastko, lekko spłaszczyć. Piec przez 9 - 10 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Simply Nigella" Nigella Lawson.