ßßß Cookit - przepis na Gryczane ciastka czekoladowe

Gryczane ciastka czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Mocno czekoladowe ciastka na mące gryczanej, wyrośnięte i miękkie, idealne ze szklanką mleka. Raczej wytrawne niż bardzo słodkie, dlatego osoby które lubią słodsze wypieki będą chciały je bardziej dosłodzić ;-). Zdrowsza wersja ciastek czekoladowych!
Składniki na 25 sztuk:
60 g masła
125 g ciemnego cukru muscovado
duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
125 g mąki gryczanej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao, przesianego
125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzonej
150 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnobrązowej i puszystej masy maślanej. Dodać sól oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać jajka, jedno po drugim i zmiksować do połączenia. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną, kakao i zmiksować do połączenia. Dodać posiekaną gorzką czekoladę (lub chocolate chips) i wymieszać. Ciasto schłodzić przez 15 - 30 minut w lodówce.
Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią ciasteczka - po pełnej łyżce ciasta na każde ciastko, lekko spłaszczyć. Piec przez 9 - 10 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Simply Nigella" Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/gryczane-ciastka-czekoladowe