ßßß Cookit - przepis na Ciężkie ciasto czekoladowe

Ciężkie ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zdałam sobie sprawę z tego, jak bardzo lubię piec czekoladowe słodkości. Lubię, kiedy ciasto nabiera pięknego koloru po dodaniu czekolady. Choć prawda jest taka, że nigdy nie jej lubiłam . Naprawdę. Tak właściwie, to do tej pory bardzo rzadko zdarza mi się sięgać po samą czekoladę. Pamiętam jak składowałam ją w szafce przez wiele tygodni po każdych moich urodzinach. Teraz wiedziałabym już dobrze, co z nią zrobić. Bo do czekolady przekonałam się dopiero kiedy sama zaczęłam piec. Przecież w ciastach, czy babeczkach to już co innego, prawda? ;--)
To ciasto jest przepyszne. Zdecydowanie jedno z lepszych czekoladowych jakie miałam okazję jeść. Ciężkie i lepkie. Z chrupiącą skórką. Najlepsze ♥
Przepis z książki "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson; zmodyfikowany
Składniki:
200g masła
1,5 szkl. ciemnego cukru
2 jajka, rozkłócone
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100g gorzkiej czekolady
1 szkl. mąki
1 łyżka kako
1 łyżeczka sody
1 szkl. wrzątku
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostygnięcia. Masło zmiksować z cukrem, dodać jajka, wanilię i ponownie zmiksować. Wlać czekoladę i delikatnie wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać mąkę z sodą i kakaem, łyżka po łyżce, na przemian z wrzątkiem. Ciasto powinno być lejące, delikatne i gładkie.
Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przez pierwsze 30 minut w 190 °C, a przez kolejne 15 w 170 °C. Ciasto najlepiej wyjąć z formy następnego dnia, wtedy będzie jeszcze lepsze!
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/02/ciezkie-ciasto-czekoladowe.html