Wykonanie
Popularne
ciasteczka z
bakaliami znane także jako 'pieguski'. Po prostu za nimi przepadamy!Składniki na około 60 sztuk:250 g
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1
jajko2,5 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej150 g posiekanej
gorzkiej czekolady lub chocolate
chips1 szklanka dość grubo posiekanych
orzechów, np. włoskich, laskowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier, utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać
jajko, ucierać do połączenia. Dodać
makę,
sodę,
sól, dokładnie zmiksować. Do masy dodać
orzechy i
czekoladę, krótko zmiksować.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Z masy robić małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Można je też lekko spłaszczyć. Piec około 10 - 15 minut. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia .