ßßß
Pyszne ciastka o smaku chałwowym z dodatkiem posiekanej czekolady. W przepisie wykorzystujemy pastę tahini (wykonaną z nasion sezamu), a nie samą chałwę, dzięki czemu ciastka nie są zbyt przesłodzone. Są wspaniałe, delikatne, mocno kruche, słodko - słone, po prostu rewelacyjne :).Składniki na 20 - 25 sztuk:115 g masła140 g jasnej pasty tahini100 g miałkiego jasnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajko1 żółtko150 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli100 g posiekanej gorzkiej czekoladysól w płatkach, do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło, tahini i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, następnie żółtko, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i utrzeć. Dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, a następnie zmiksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać z ciastem szpatułką.2 duże płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Niedużą łyżką do lodów (gałkownicą) nabierać ciasto (będzie klejące) i układać na blasze, w sporych odstępach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i oprószyć solą w płatkach.Piec w temperaturze 160ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 12 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika (ciasteczka od razu po upieczeniu będą miękkie i bardzo kruche) i poczekać do przestudzenia ciastek, następnie przenieść na kratkę.Smacznego :-).
Źródło przepisu - I Will Not Eat Oysters .