Wykonanie
Miękkie, delikatne
ciasteczka świąteczne z dodatkiem świeżej
żurawiny. Z
mleczną czekoladą w postaci drobinek
czekoladowych (chocolate
chips).
Żurawina wyśmienicie przełamuje słodkość
ciastek i bez niej nie byłoby to samo.. ;-). Polecam!Składniki na około 25 sztuk:1 szklanka
mąki pszennejpół łyżeczki
cynamonupół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli145 g
masła2/3 szklanki jasnego
brazowego cukru1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
płatków owsianych3/4 szklanki
mlecznych czekoladowych drobinek (chocolate
chips) lub posiekanej
mlecznej czekoladypół szklanki świeżych
żurawin, z grubsza posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać
mąkę pszenną,
cynamon,
sodę,
sól; odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać
jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z
wanilii i ucierać. Do masy wsypać
płatki owsiane, odłożone wcześniej suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać
czekoladę i
żurawiny, wymieszać.2 płaskie blachy do
ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką porcje ciasta i układać na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż brzegi
ciasteczek zaczną się złocić. Wyjąć, przestudzić na blaszce (
ciasteczka będą miękkie), następnie przenieść na kratkę.Dodatkowo:50 g
mlecznej lub
gorzkiej czekolady, połamanej
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej. Udekorować
ciasteczka zygzakami z
czekolady, używając łyżeczki lub odciętej końcówki jednorazowego worka cukierniczego. Pozostawić na godzinę do zastygnięcia
czekolady.Można przechowywać do 7 dni, w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Bon appetit - Desserts' Barbara Fairchild