Uwielbiam ciasteczka owsiane! Mogłabym je jeść non stop! Dzisiaj mam dla Was wersję świąteczną - bo z żurawiną. Są miękkie, słodkie - dzięki czekoladzie i kwaskowe - dzięki żurawinie. Czego chcieć więcej? Dobra odmiana po tych wszystkich piernikach ;)Składniki (na ok.25 ciastek):- 1 szklanka mąki pszennej- pół łyżeczki mielonego cynamonu- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej- 145g miękkiego masła- 2/3 szklanki brązowego cukru- 1 duże jajko- 1 szklanka płatków owsianych- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (użyłam gorzkiej)- pół szklanki świeżych żurawin posiekanych, lub suszonej żurawiny posiekanej- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- szczypta soliMasło utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i dalej ucierać. Następnie wsypać płatki owsiane, mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia/sodą oraz solą i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać żurawinę i czekoladę. Wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta firmować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lub nabierać ciasto łyżką do lodów i układać je na blachę w średnich odstępach.Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 16-18 minut (do momentu, aż brzegi ciastek się zarumienią).Wyjąć i przestudzić na blaszce. Uwaga, po upieczeniu ciastka będą miękkie i stwardnieją podczas studzenia.Można je przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.Smacznego!Źródło przepisu - blog 'Moje wypieki' ; oryginał: 'Bon appetit - Desserts' Barbara Fairchild