Wykonanie
Wiem, wiem – dopiero listopad :) Cóż
mogę poradzić, zawsze lubiłam Gwiazdkę, a świąteczne dekoracje, które są już niemal we wszystkich sklepach, skutecznie wprawiają mnie w przedświąteczny nastrój ;) Do tego Zuzia od co najmniej dwóch tygodni próbuje nas namówić na rozwieszenie dekoracji i kupno choinki, więc mam sprzymierzeńca w moich przedświątecznych wariactwach ;PWczoraj na przykład piekłyśmy pierniczki, o które Córcia tak bardzo prosiła, że nie umiałam odmówić. Zrobiłyśmy w kuchni bałagan godny zgrai rozbrykanych przedszkolaków, a wieczór i pół nocy spędziłam na dekorowaniu piernikowych choinek, ludzików i gwiazdek (co z moimi dwiema lewymi rękoma było nie lada zajęciem), ale warto było, by zobaczyć jej uradowaną minę dziś rano :) O tak, to będą dobre święta :))
Ciasteczka to jedna z tych rzeczy, których moim zdaniem na Boże Narodzenie nie może w domu zabraknąć. Nie tylko cudownie smakują z
kubkiem gorącego
kakao, gdy za oknem mróz, ale też stanowią wspaniały słodki upominek dla rodziny i przyjaciół :) Te z
białą czekoladą i
żurawiną z „Cake days” The Hummingbird Bakery pasują idealnie w obu przypadkach, choć równie dobrze smakują każdego innego dnia. Zaręczam Wam, że będziecie nimi zachwyceni niezależnie od
pory roku :)Polecam :)Składniki na około 12 dużych
ciastek:135g miękkiego, niesolonego
masła80g drobnego
cukru do wypieków80g jasnego
brązowego cukru (np. muscovado)1 duże
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii190g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
sody100g
suszonej żurawiny60g
białych czekoladowych drobinek (white chocolate
chips) lub drobno posiekanej
białej czekoladyWykonanie:Przesiej
mąkę,
sodę,
sól oraz
cynamon do miski i odstaw.
Masło utrzyj z
cukrami na jasną, dobrze napowietrzoną masę. Dodaj
jajko oraz ekstrakt
waniliowy i zmiksuj dokładnie.Do masy
maślanej dodawaj stopniowo przesiane suche składniki, miksując na niskich obrotach, aż powstanie gęste, jednolite ciasto.Na koniec wmieszaj
żurawinę i
białą czekoladę.Z ciasta rób kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, gdyż ciasta mocno rozlewają się na boki.Piecz w temperaturze 170°C przez około 15 – 20 minut, aż
ciastka się zarumienią. Upieczone pozostaw na chwile na blasze, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Smacznego :)