ßßß Cookit - przepis na Imbirowe ciasteczka

Imbirowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Pierwsze jadłam kupione w Kwik Save na Battersea. Ach jak smakowały, tym bardziej, że towarzystwo było doborowe. Potem długo nie jadłam, bo u nas ich jeszcze w sklepach nie było. Teraz już są, ale prawie nie kupuję. Dlatego jak zobaczyłam je u Dorotki, pomyślałam, że zrobię. Tym bardziej, że nadciągał Korzenny Tydzień.
Składniki na około 3 blaszki ciastek:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki zmielonego imbiru w proszku (dałam 2 łyżki)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
170 g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć.
W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć.
Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce).
Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.
Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce.
Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/11/Imbirowe-ciasteczka.html