ßßß
Kiedyś, w szale świątecznych zakupów nabyłam spory słoiczek melasy. Część wykorzystałam do zrobienia ogromnej ilości pierniczków- no i niestety, nie były one w moim typie... Melasa sama w sobie jest dla mnie tak samo straszna w smaku, jak lukrecja (ktokolwiek lubi te czarne żelki...?). W związku z tym słoik z ciemnobrązową mazią został szczelnie zamknięty i po świętach zepchnięty do czeluści szuflady. Ostatnio znalazłam go przekopując zasoby kuchni i stwierdziłam, że trzeba jego zawartość do czegoś zużyć i szybko zapomnieć. Wyszukałam w internecie zdjęcia przeuroczych, popękanych ciasteczek (zdaje się - bardzo popularnych w USA) i stwierdziłam, że właśnie w nich utopię resztki domowego zapasu melasy. Najgorsze, a może najlepsze jest to, że pewnie z ich powodu kupię kolejny jej słoik ;). Zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie smakiem, a przede wszystkim cudowną konsystencją. Melasa sprawia, że pozostają w środku leciutko ciągnące. Dodatek imbiru, którego nigdy nie żałuję, nadaje ciastkom intensywnie pikantnego posmaku i rozgrzewających właściwości. Bardzo polecam, w moim domu są już na liście ulubionych!Składniki:300 g mąki1/3 kubka kandyzowanego imbiru (u mnie bez)2 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli180 g masła, w temperaturze pokojowej180 g jasnego brązowego cukru1 duże jajko, w temperaturze pokojowej1/4 kubka melasy1 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z imbiru (u mnie bez)1 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (u mnie 2 łyżki)1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki sproszkowanych goździkówok. 90 g cukru do obtoczenia ciastekPiekarnik rozgrzać do 175 ºC, dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać mąkę, kandyzowany imbir, sodę do pieczenia i sól w dużej misce. W oddzielnej misce ubić masło przy pomocy miksera na jasną, puszystą masę (ok. 2 minuty). Stopniowo dodawać brązowy cukier i nadal ubijać na średnich obrotach przez ok. 3 minuty. Dodać jajko, melasę, świeży i sproszkowany imbir, cynamon i goździki. Zmiksować do połączenia składników. Wsypać do mieszanki suche składniki z dużej miski w dwóch partiach - po każdej miksując na niskich obrotach, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.Do miseczki wsypać cukier do obtaczania. Łyżką odmierzać porcje ciasta, formować w kulkę, obtaczać w cukrze i w takiej formie kłaść na papierze do pieczenia. Między kulkami ciasta pozostawiać ok. 4-5 cm odstępu. Piec przez ok. 15 minut - ciasteczka powinny być popękane, mieć lekko przypieczone brzegi, ale środki powinny pozostać miękkie. Uwaga! Przypalone ciasteczka mogą być bardzo gorzkie z powodu dodatku melasy! Po upieczeniu przestudzić ciastka na blaszce, dopiero później przenosić.Smacznego!
Źródło przepisu: www.bellaeats.com