Wykonanie
Czas zacząć testować wypieki na święta by nie popełnić wtopy przed rodziną i gośćmi. Zacznijmy od
ciasteczek a szczególnie tych długoterminowych, które jak dobrze wie każda kucharka :) robi się najdłużej a szczególnie wycinanie choinek, gwiazdek i innych świątecznych symboli. Jednak przepis na "
Imbirowe ciasteczka" jest nie dość, że prosty to jeszcze szybki w robieniu.
Ciasteczka mogą leżeć nawet 7 dni ale najlepiej, żeby były w metalowej puszce. Co oznacza, że możemy je zrobić wcześniej i
mieć z głowy.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej,2 łyżki zmielonego
imbiru *,1 łyżeczka
cynamonu,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,1/4 łyżeczki zmielonych
goździków (w Polsce ciężko je dostać, ja użyłam
przyprawy korzennej tak czubeczek łyżeczki),1/4 łyżeczki
soli,2/3 szklanki
cukru do wypieków,1/2 szklanki
brązowego cukru,1
jajko,1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,
Mąkę,
imbir,
goździki lub
przyprawę korzenną,
cynamon,
sodę i sół wsypać do miski i wszystko dokładnie wymieszać. W misie miksera ucieramy mięciutkie
masło z
cukrem. Dodajemy
jajko,
wanilię i ucieramy dalej. Do
maślanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto będzie mięciutkie lecz nie klejące.
Ciasteczka najpierw formujemy w kule, następnie dłonią je płaszczymy i układamy na blaszce. Na wierzchu posypujemy
cukrem i wkładamy do piekarnika.Pieczemy w 170 °C przez 15-18 minut.Smacznego :)
* jeśli
ciasteczka mają być dla dzieci polecam dać troszkę mniej
imbiru