Wykonanie
Z
serii: nowości w świątecznych paczkach - 1/12
Imbir to jeden z moich ulubionych dodatków do
ciastek. W świątecznych wypiekach pojawił się u nas kilkukrotnie, w różnych odsłonach. Jako pierwsze polecam, idealne dla wielbicieli
imbiru, bardzo wyraziste w smaku, lekko pikantne wręcz kruche
ciastka. Jeśli jednak za
imbirem nie przepadacie, a mimo wszystko macie ochotę pyszne, rozgrzewające, świąteczne
ciasteczka, zmniejszcie jego ilość nawet o połowę, gwarantuję, że Wam posmakują.
źródło przepisu: mojewypieki.com(składniki na około 3 blaszki
ciastek)2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki zmielonego
imbiru (dałam nawet minimalnie więcej, ale smak jest bardzo intensywny, więc ilość
imbiru możecie zmniejszyć)łyżeczka
cynamonułyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1/4 łyżeczki
soli170 g
masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 szklanki ciemnego
cukru brązowegoduże
jajkołyżeczka ekstraktu z
waniliidodatkowodrobny
cukier do obtoczenia
ciastekMąkę wymieszać z
imbirem,
cynamonem,
sodą,
goździkami,
solą. Odłożyć.W misie miksera
masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba
cukry i nadal ucierając. Dodać
jajko,
wanilię i utrzeć. Do masy
maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce). Obtaczając dłonie w
mące formować kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Delikatnie spłaszczyć dłonią.Piec około 10 - 12 minut (w oryginale 12 - 18 minut, u mnie po 10 były gotowe) w temperaturze 175 stopni, do lekkiego zezłocenia.
Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce.Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.Smacznego!