ßßß
Nadziewane naleśniki najczęściej przyrządzam jako krokiety . Dzisiaj zapiekłam je z mozzarella. Wyszły naprawdę pyszne. Nadziewane crepes…Ponoć crepes różnią się od naleśników. Są to cienkie naleśniki i dosyć zrumienione. Sama nie wiem. Zawsze takie przyrządzam
4 porcjeSkładniki:Ciasto na naleśniki150 g pszennej mąki400 ml mleka2 jajka1 łyżeczka solimasło do smażeniaNadzienie1 czerwona cebula300 g białej kapusty200 g pieczarek2 marchewki1 czosnek solo400 g mielonego mięsa1 łyżeczka curry½ łyżeczki kurkumy½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu100 ml przecieru pomidorowego2 łyżki masła50 ml wody100 g mozzarella
W misce wymieszaj jajka z mąką, solą i częścią mleka. Dodaj resztę mleka i zmiksuj krótko. Usmaż 8 naleśników. Przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż w wysokiej temperaturze, aż pieczarki odparują nadmiar wody. Przełóż do pieczarki do rondla. Na tej samej patelni usmaż kapustę i marchewkę. Kapusta powinna być lekko zrumieniona. Dodaj do pieczarek. Na koniec zrumień mięso z przyprawami i pomidorowym przecierem. Dodaj do reszty składników. Wymieszaj sos, dopraw ewentualnie solą i dodatkowo pieprzem. Nałóż porcję sosu na każdy naleśnik. Zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Posyp utartą mozzarella i zapiecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez około 10 – 15 minut. Podawaj nadziewane naleśniki na gorąco posypane natką pietruszki i z zieloną sałatą, u mnie młody jarmuż. Smacznego!