Wykonanie
Nadziewane crepes to naleśniki. Dawno, dawno nie smażyłam naleśników, nie mówiąc już o nadziewanych naleśnikach. Dlatego dzisiaj przygotowałam rodzince smaczny obiad, nadziewane crepes alias naleśniki .Przyznam, że częściej przyrządzam naleśniki na słodko niż na słono. Muszę to nadrobić zwłaszcza po dzisiejszym obiedzie. Do naleśników przygotowałam sos z
mielonego mięsa z dodatkiem
kapusty,
pieczarek i
curry. To całkiem smaczny sos, idealny do nadziania naleśników.
Nadziewane naleśniki najczęściej przyrządzam jako krokiety . Dzisiaj zapiekłam je z
mozzarella. Wyszły naprawdę pyszne. Nadziewane crepes…Ponoć crepes różnią się od naleśników. Są to cienkie naleśniki i dosyć zrumienione. Sama nie wiem. Zawsze takie przyrządzam
4 porcjeSkładniki:Ciasto na naleśniki150 g
pszennej mąki400 ml
mleka2
jajka1 łyżeczka
solimasło do smażeniaNadzienie1
czerwona cebula300 g
białej kapusty200 g
pieczarek2
marchewki1
czosnek solo400 g
mielonego mięsa1 łyżeczka
curry½ łyżeczki
kurkumy½ łyżeczki kajeńskiego
pieprzu100 ml
przecieru pomidorowego2 łyżki
masła50 ml
wody100 g
mozzarellaW misce wymieszaj
jajka z
mąką,
solą i częścią
mleka. Dodaj resztę
mleka i zmiksuj krótko. Usmaż 8 naleśników. Przygotuj sos.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na
maśle. Dodaj pokrojone
pieczarki i smaż w wysokiej temperaturze, aż
pieczarki odparują nadmiar
wody. Przełóż do
pieczarki do rondla. Na tej samej patelni usmaż
kapustę i
marchewkę.
Kapusta powinna być lekko zrumieniona. Dodaj do
pieczarek. Na koniec zrumień
mięso z
przyprawami i
pomidorowym przecierem. Dodaj do reszty składników. Wymieszaj sos, dopraw ewentualnie
solą i dodatkowo
pieprzem. Nałóż porcję sosu na każdy naleśnik.
Zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym
masłem. Posyp utartą
mozzarella i zapiecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez około 10 – 15 minut. Podawaj nadziewane naleśniki na gorąco posypane
natką pietruszki i z
zieloną sałatą, u mnie
młody jarmuż. Smacznego!