ßßß Cookit - przepis na Nadziewane crepes na obiad

Nadziewane crepes na obiad

nazwa

Wykonanie

Nadziewane crepes to naleśniki. Dawno, dawno nie smażyłam naleśników, nie mówiąc już o nadziewanych naleśnikach. Dlatego dzisiaj przygotowałam rodzince smaczny obiad, nadziewane crepes alias naleśniki .
Przyznam, że częściej przyrządzam naleśniki na słodko niż na słono. Muszę to nadrobić zwłaszcza po dzisiejszym obiedzie. Do naleśników przygotowałam sos z mielonego mięsa z dodatkiem kapusty, pieczarek i curry. To całkiem smaczny sos, idealny do nadziania naleśników.
Nadziewane naleśniki najczęściej przyrządzam jako krokiety . Dzisiaj zapiekłam je z mozzarella. Wyszły naprawdę pyszne. Nadziewane crepes…Ponoć crepes różnią się od naleśników. Są to cienkie naleśniki i dosyć zrumienione. Sama nie wiem. Zawsze takie przyrządzam
4 porcje
Składniki:
Ciasto na naleśniki
150 g pszennej mąki
400 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli
masło do smażenia
Nadzienie
1 czerwona cebula
300 g białej kapusty
200 g pieczarek
2 marchewki
1 czosnek solo
400 g mielonego mięsa
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
100 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
50 ml wody
100 g mozzarella
W misce wymieszaj jajka z mąką, solą i częścią mleka. Dodaj resztę mleka i zmiksuj krótko. Usmaż 8 naleśników. Przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż w wysokiej temperaturze, aż pieczarki odparują nadmiar wody. Przełóż do pieczarki do rondla. Na tej samej patelni usmaż kapustę i marchewkę. Kapusta powinna być lekko zrumieniona. Dodaj do pieczarek. Na koniec zrumień mięso z przyprawami i pomidorowym przecierem. Dodaj do reszty składników. Wymieszaj sos, dopraw ewentualnie solą i dodatkowo pieprzem. Nałóż porcję sosu na każdy naleśnik. Zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Posyp utartą mozzarella i zapiecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez około 10 – 15 minut. Podawaj nadziewane naleśniki na gorąco posypane natką pietruszki i z zieloną sałatą, u mnie młody jarmuż. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/nadziewane-crepes-tani-obiad