Wykonanie
(czyli kotlety a'la gołąbki z puree ziemniaczane z
marchewką)Składniki:Kotlety:(na 10 sztuk)- 0,5kg
mięsa mielonego- jedno całe
jajko- większą ćwiartkę
kapusty pekińskiej lub
kapusty białej- 2 duże
cebule- 4 łyżki
kaszy manny-
sól,
pieprz,
czosnek w granulkach lub w ząbkach ,
majeranek- 1
kostki rosołowa- 0,3l
wodyPuree:- tyle
ziemniaków ile potrzebujesz- na rondelek
ziemniaków 2 duże
marchewki-3-5 łyżek
mleka- 3 łyżki
masłaSposób przygotowania:1.Kotlety
Kapustę poszatkować.
Cebule pokroić w drobną kostkę .
Mięso mielone wrzucić do dużej miski , wbić
jajko , pokrojoną
kapustę i
cebule. Ręcznie ugniatając
mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
czosnkiem. Dodać 4 łyżki
kaszy manny i dokładnie wymieszać.Następnie bierzemy się za uformowanie kotletów. Powinno ich wyjść ok. 10 z 0,5kg
mięsa. Uformowane kotlety obtoczyć w
mące i odstawić na talerz.Rozgrzać na patelni
olej i położyć kotlety.W kubku, w misce lub gdziekolwiek , wlać wrzącą
wodę i dodać
kostkę rosołową.Gdy kotlety podsmażą się już trochę z obu stron, na patelnię wlać
bulion.Następnie na małym ogniu dusić kotlety przez ok. 40 minut. (Dlaczego tak długo? Po to aby
kapusta zrobiła się miękka) .Całą potrawkę przyprawić
majerankiem.
2.PureeObrane
ziemniaki przekroić na pół , a obraną
marchewkę w grubsze koła.Do rondelka z posoloną
wodą wrzucić
ziemniaki i
marchewkę. I wszystko ładnie ugotować. Gdy
ziemniaki będą już miękkie odlać
wodę.
Do
ziemniaków z
marchewką wlać
mleko i dodać
masło , wszystko ładnie rozgnieść do otrzymania jednolitej konsystencji.3.I już wszystko gotowe , teraz wystarczy przełożyć wszystko na talerze i podać do stołu.Jako surówkę polecam
pora z
jabłkiem w
śmietanie.Pokroić
pora w drobne paseczki , a
jabłko w drobną kostkę , dodać
śmietanę , szczyptę
soli i
sok z cytryny, wszystko wymieszać i surówka gotowa ;)A do przyjemniejszego gotowania zaproponuję przepiękną nutkę:Smacznego ;)Michał.