ßßß
(czyli kotlety a'la gołąbki z puree ziemniaczane z marchewką)Składniki:Kotlety:(na 10 sztuk)- 0,5kg mięsa mielonego- jedno całe jajko- większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej- 2 duże cebule- 4 łyżki kaszy manny- sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek- 1 kostki rosołowa- 0,3l wodyPuree:- tyle ziemniaków ile potrzebujesz- na rondelek ziemniaków 2 duże marchewki-3-5 łyżek mleka- 3 łyżki masłaSposób przygotowania:1.KotletyKapustę poszatkować. Cebule pokroić w drobną kostkę . Mięso mielone wrzucić do dużej miski , wbić jajko , pokrojoną kapustę i cebule. Ręcznie ugniatając mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać 4 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać.Następnie bierzemy się za uformowanie kotletów. Powinno ich wyjść ok. 10 z 0,5kg mięsa. Uformowane kotlety obtoczyć w mące i odstawić na talerz.Rozgrzać na patelni olej i położyć kotlety.W kubku, w misce lub gdziekolwiek , wlać wrzącą wodę i dodać kostkę rosołową.Gdy kotlety podsmażą się już trochę z obu stron, na patelnię wlać bulion.Następnie na małym ogniu dusić kotlety przez ok. 40 minut. (Dlaczego tak długo? Po to aby kapusta zrobiła się miękka) .Całą potrawkę przyprawić majerankiem.
2.PureeObrane ziemniaki przekroić na pół , a obraną marchewkę w grubsze koła.Do rondelka z posoloną wodą wrzucić ziemniaki i marchewkę. I wszystko ładnie ugotować. Gdy ziemniaki będą już miękkie odlać wodę.
Do ziemniaków z marchewką wlać mleko i dodać masło , wszystko ładnie rozgnieść do otrzymania jednolitej konsystencji.3.I już wszystko gotowe , teraz wystarczy przełożyć wszystko na talerze i podać do stołu.Jako surówkę polecam pora z jabłkiem w śmietanie.Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny, wszystko wymieszać i surówka gotowa ;)A do przyjemniejszego gotowania zaproponuję przepiękną nutkę:Smacznego ;)Michał.