Wykonanie
Dziś proponuję tradycyjne ,urozmaicone kotlety mielone z
marchewką .Bardzo proste w wykonaniu,
marchewka poprawia nam smak a kotlet wygląda ciekawiej .Kotlety smakują świetnie z
ziemniakami puree i
sałatą lodową .Polecam
Składniki :-1 kg
mięsa mielonego-1/2 szklanki
bułki tartej-1/2 szklanki
wody-2
jajka -1 duży ząbek
czosnku-1
cebula-
majeranek-
sól-
pieprz-delikat czerwony do
mięs-
marchew (około 30- 40 dkg )-
masło-
bułka tartaPrzygotowanie :Do
mięsa mielonego ,dodajemy
bułkę tartą ,
wodę ,
jajka startą
cebulę ,
czosnek ,
majeranek ,
przyprawy sól,
pieprz delikat czerwony .Wszystko razem łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę .
Marchewkę obrać ,umyć ,osolić i ugotować(odcedzić i ostudzić ). Pokroić w kostkę ,pokropić
maggi dodać
bułkę podsmażoną na
maśle lub
margarynie, delikatnie wymieszać . Zwilżonymi dłońmi nabieramy
mięso mielone ,rozpłaszczamy kładziemy
marchewkę i formujemy kotlety . Obtaczamy w
mące ,smażymy na
olejuSmacznego !!!