Wykonanie
Kolejna wersja podania
kalafiora, tym razem z
mięsną kołderką. Bardzo prosta i smaczna potrawa, orginalny przepis znajdziecie na tej stronie http://www.turcja.home.pl/turcja/pl/kitchen.htm .Składniki:1 szklanka
mięsa mielonego1 średni
kalafior1
czerwona cebula2 łyżki
masła2 łyżki
przecieru pomidorowego2-3 szklanki
wody1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka
pieprzuNa
maśle podsmażamy
mięso mielone z pokrojoną w kostkę
cebulą przez około 8-10 minut.
Mięso z
cebulką...........................................................Do podsmażonego
mięsa dodajemy
wodę,
przecier pomidorowy,
sól i
pieprz, wszystko dokładnie mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dokładnie przykrywamy naczynie i gotujemy przez około 5 minut. Podzielony na różyczki
kalafior układamy w rondlu.
Kalafior........................................................Na
kalafior wykładamy
mięsny sos.
Nakładanie
mięsa na
kalafior.....................................................Tak aby dokładnie zakrył nam warzywo i przykrywamy naczynie, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, lub do czasu zmiękczenia
kalafiora. Podajemy na gorąco. Smacznego !