ßßß Cookit - przepis na Musakka z kalafiora ~~Karnibahar Musakka~~

Musakka z kalafiora ~~Karnibahar Musakka~~

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja podania kalafiora, tym razem z mięsną kołderką. Bardzo prosta i smaczna potrawa, orginalny przepis znajdziecie na tej stronie http://www.turcja.home.pl/turcja/pl/kitchen.htm .
Składniki:
1 szklanka mięsa mielonego
1 średni kalafior
1 czerwona cebula
2 łyżki masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
Na maśle podsmażamy mięso mielone z pokrojoną w kostkę cebulą przez około 8-10 minut.
Mięso z cebulką...........................................................
Do podsmażonego mięsa dodajemy wodę, przecier pomidorowy, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dokładnie przykrywamy naczynie i gotujemy przez około 5 minut. Podzielony na różyczki kalafior układamy w rondlu.
Kalafior........................................................
Na kalafior wykładamy mięsny sos.
Nakładanie mięsa na kalafior.....................................................
Tak aby dokładnie zakrył nam warzywo i przykrywamy naczynie, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, lub do czasu zmiękczenia kalafiora. Podajemy na gorąco. Smacznego !
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/07/Musakka-z-kalafiora-Karnibahar-Musakka.html