Wykonanie
Kiedy myślę o kuchni japońskiej przed oczami staje mi zawsze sushi. I słusznie! To sztandarowa japońska potrawa przygotowana na bazie
ryżu i ryb lub
owoców morza. Wielokrotnie
pisałam o tym jak łatwo przygotować sushi samemu w domowym zaciszu. Czasem jednak nie chce nam się przygotowywać specjalnie wszystkich składników szczególnie gdy zamierzamy stołować się samemu. Często również lubię wyskoczyć na lunch do pobliskiej susharni. Gdy jednak dopada mnie leń zamawiam po prostu menu lunchowe w restauracji HanaSushi przez portal Pyszne.pl
Sushi zasadniczo składa się z
ryżu z
octem ryżowym oraz dodatkowych składników takich jak warzywa,
owoce morza i
ryby. Czasem przygotowywane są również z
jajkiem i
grzybami.
Przygotowanie sushi wbrew pozorom nie jest trudne. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie
ryżu. Począwszy od jego ugotowania a następnie odpowiedniego doprawienia
octem. Na wodoroście nakłada się następnie cienką warstwę
ryżu a następnie dodatki i całość zawija się w rulon. O tym jak dokładnie można to zrobić
pisałam w
poście o przygotowaniu sushi we własnym domu.
Wyróżniamy kilka rodzajów sushi:Sushi
maki – klasyczne zawijane wodorostami
nori sushi z
rybą,
owocami morza oraz
ogórkiem. Po zwinięciu kroi się je na cienkie plasterki i podaje w bardzo elegancki sposóbSushi nigiri – najczęściej formowane jest w dłoniach tworząc owalne paluszki na które nakłada się plasterki
ryby. Można je udekorować przewiązując całość kawałkiem
noriSushi temaki – tradycyjnie komponowany i przygotowywany własnoręcznie przez gości. Gotowe temaki to kawałek paska
nori uformowany w rożek i wypełniony ulubionymi składnikami.Sushi
uramaki – zwane również California roll bardzo popularne szczególnie w USA to tak zwane „odwrócone maki”. W tej wersji
ryż znajduje się na zewnątrz a
nori i pozostałe składniki wewnątrz.
Sushi bardzo popularne jest w USA i tam powstało kilka odmian tej potrawy. Dodaje się do nich najczęściej
serek Philadelphia, ugotowane lub smażone
ryby (zamiast surowych). Powszechnym dodatkiem jest smażony
krab. Dla dzieci powstały wersje sushi z naleśnikami,
owocami i sosami na bazie nutelli. W klasycznych restauracjach takich wynalazków nie znajdziecie i powyższe informacje należy bardziej traktować jako ciekawostkę.
Sposób podawania sushiSushi można jeść na dwa sposoby – pałeczkami lub po prostu palcami. Profanacją jest używanie sztućców.Podajemy je zawsze z
sosem sojowym oraz bardzo
ostrym chrzanem wasabi. Dodatkiem, który zwykle dostajemy w restauracjach jest marynowany
imbir, który „oczyszcza”
kubki smakowe. Do picia podaje się najczęściej zieloną
herbatę.Wpis powstał na bazie informacji zawartych w Foodwiki: encyklopedii kulinarnej stworzonej przez Pyszne.pl