ßßß Cookit - przepis na Sushi - Futomaki (Futo - Maki)

Sushi - Futomaki (Futo - Maki)

nazwa

Wykonanie

Sushi to jedna z bardziej popularnych i charakterystycznych dla kuchni japońskiej potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych dodatków, począwszy od owoców morza, surowych ryb, wodorostów nori, a skończywszy na warzywach i grzybach mun. Odmian sushi jest bardzo wiele i każda z nich nosi swoją nazwę. Poniżej znajduje się przepis na tradycyjne "sushi - futo-maki", czyli stosunkowo większą formę sushi-maków składającą się z ugotowanego ryżu z 3-5 dodatkami zawiniętymi w wodorosty nori.
Dodatki do sushi mogą być tak na prawdę dowolne, należy jednak pamiętać, że w składnikach powinny znaleźć się ryby, owoce morza i inne popularne dla kuchni japońskiej produkty.
Zachęcam do kierowania się smakiem i tym co lubimy, a nie np. opiniami znajomych typu "do sushi daje się surowego łososia, a nie wędzonego"- jak takiego lubimy lub po prostu jedynie takim dysponujemy to go użyjmy. Otóż uważam, że lepiej dodać wędzona rybę z pewnego źródła, niż surową z niepewnego, ponieważ sukces dobrego sushi tkwi nie tylko w doborze produktów ale również w ich jakości. Wybierajmy świeże, sprawdzone pewne i przede wszystkim lubiane przez nas produkty, a sushi z pewnością wyjdzie przepyszne. Poniżej znajdują się moje ulubione dodatki do sushi - futo maki oraz propozycje ich łączenia.
300 g ryżu do sushi
5 arkuszy wodorostów nori
Zaprawa do ryżu:
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
szczypta soli
dodatki:
łosoś (ok. 200 g)
awokado
paluszki krabowe (jedno opakowanie)
sałata lodowa
krewetki (ok. 150 g)
ogórek
Ryż dokładnie wypłukujemy w wodzie. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż woda w której płuczemy ryż stanie się całkowicie przejrzysta (zwykle chwile to trwa). Następnie ryż zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie przepłukujemy ryż po raz ostatni, przekładamy do garnka i nalewamy ok. 550 ml wody - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut co jakiś czas mieszając Po tym czasie woda powinna całkowicie odparować. Ryż ściągamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Zaprawa do ryżu:
Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować).
Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy. Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie nori stanie się gumowate i niesmaczne.
Przygotujmy miseczkę z wodą w której będziemy moczyć palce (ryż będzie kleił się do rąk).
Niezbędna będzie również mata bambusowa.
Na matę wykładamy arkusz nori (śliską stroną do maty). 2/3 jego powierzchni pokrywamy ryżem. Środek ryżu smarujemy majonezem i na niego wykładamy nasze ulubione składniki. Matę "zaginamy" do góry jednocześnie dociskając krawędź maty tuż za składnikami Rolujemy ku górze. Następnie za pomocą ostrego noża (koniecznie bez ząbków) dzielimy sushi na 2-3 centymetrowe porcje.
Przykładowe łączenia składników:
paluszek krabowy
łosoś
krewetka
awokado
łosoś
awokado
ogórek
sałata lodowa
krewetki
sałata lodowa
awokado
ogórek
Do sushi warto podać:
- marynowany imbir
który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna.
- wasabi
czyli popularny japoński, ostry chrzan
- sos sojowy
- inne sosy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej
np.
sos chili słodki (przepis),
ostrygowy,
rybny
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/04/sushi-futomaki_5.html