Wykonanie
Sushi to jedna z bardziej popularnych i charakterystycznych dla kuchni japońskiej potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego
ryżu zaprawionego
octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych dodatków, począwszy od
owoców morza, surowych ryb, wodorostów
nori, a skończywszy na warzywach i grzybach mun. Odmian sushi jest bardzo wiele i każda z nich nosi swoją nazwę. Poniżej znajduje się przepis na tradycyjne "sushi -
futo-
maki", czyli stosunkowo większą formę sushi-
maków składającą się z ugotowanego
ryżu z 3-5 dodatkami zawiniętymi w wodorosty
nori.
Dodatki do sushi mogą być tak na prawdę dowolne, należy jednak pamiętać, że w składnikach powinny znaleźć się
ryby,
owoce morza i inne popularne dla kuchni japońskiej produkty.
Zachęcam do kierowania się smakiem i tym co lubimy, a nie np. opiniami znajomych typu "do sushi
daje się surowego
łososia, a nie wędzonego"- jak takiego lubimy lub po prostu jedynie takim dysponujemy to go użyjmy. Otóż uważam, że lepiej dodać wędzona
rybę z pewnego źródła, niż surową z niepewnego, ponieważ sukces dobrego sushi tkwi nie tylko w doborze produktów ale również w ich jakości. Wybierajmy świeże, sprawdzone pewne i przede wszystkim lubiane przez nas produkty, a sushi z pewnością wyjdzie przepyszne. Poniżej znajdują się moje ulubione dodatki do sushi -
futo maki oraz propozycje ich łączenia.
300 g
ryżu do sushi5 arkuszy wodorostów
noriZaprawa do
ryżu:4 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
cukruszczypta
solidodatki:
łosoś (ok. 200 g)
awokadopaluszki
krabowe (jedno opakowanie)
sałata lodowakrewetki (ok. 150 g)
ogórekRyż dokładnie wypłukujemy w wodzie. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż
woda w której płuczemy
ryż stanie się całkowicie przejrzysta (zwykle chwile to trwa). Następnie
ryż zalewamy
wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie przepłukujemy
ryż po raz ostatni, przekładamy do garnka i nalewamy ok. 550 ml
wody - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut co jakiś czas mieszając Po tym czasie
woda powinna całkowicie odparować.
Ryż ściągamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Zaprawa do
ryżu:
Ocet,
cukier i
sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować).Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy.
Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie
nori stanie się gumowate i niesmaczne.Przygotujmy miseczkę z
wodą w której będziemy moczyć palce (
ryż będzie kleił się do rąk).Niezbędna będzie również mata bambusowa.
Na matę wykładamy arkusz
nori (śliską stroną do maty). 2/3 jego powierzchni pokrywamy
ryżem. Środek
ryżu smarujemy
majonezem i na niego wykładamy nasze ulubione składniki. Matę "zaginamy" do góry jednocześnie dociskając krawędź maty tuż za składnikami Rolujemy ku górze. Następnie za pomocą
ostrego noża (koniecznie bez ząbków) dzielimy sushi na 2-3 centymetrowe porcje.
Przykładowe łączenia składników:
paluszek
krabowyłosośkrewetkaawokadołosośawokadoogóreksałata lodowakrewetkisałata lodowaawokadoogórekDo sushi warto podać:- marynowany
imbirktóry orzeźwi nasze
kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna.
- wasabiczyli popularny japoński, ostry
chrzan-
sos sojowy- inne sosy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiejnp.sos
chili słodki (przepis),
ostrygowy,
rybny