Wykonanie
Domowe sushi to świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi i zbiorowe przygotowywanie i smakowanie efektów wspólnych wysiłków. Tak właśnie dziś przemiło spędziliśmy niedzielne popołudnie z moim bratem i jego dziewczyną. Zadanie pracochłonne ale proste i przyjemne z doskonałym efektem finalnym:)
Przygotowaliśmy 3 rodzaje sushi:futomaki (
maki z kilkoma składnikami)uromaki (odwrócone
maki z
ryżem na wierzchu)nigiri (bloczki
ryżu przykryte kawałkiem
ryby przepasane cieniutkim paskiem
nori)Co nam będzie potrzebne? Ja podałam składniki na sporą ilość
maków (więcej niż na zdjęciu), my we trójkę byliśmy przejedzeni i jeszcze kilka zostało:)do przygotowania i podania:płaty
nori (algi morskie)mata bambusowa
chrzan wasabi
imbir marynowany
sos sojowyczarny
sezamryż i dodatki:500g
ryżu do sushi100g
łososia wędzonegoopakowanie surimi lub paluszków
krabowych8 łyżek
octu ryżowego1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli1
ogórek1
awokadomajonezZaczynamy od
ryżu. Prawidłowe przygotowanie
ryżu to podstawa. Ja długo szukałam odpowiedniego sposobu na klejący się i pyszny
ryż do sushi. Znalazłam go tutaj .
Ryż wsypujemy do miski i zalewamy zimną
wodą.
Woda po przemieszaniu będzie mętna, dlatego należy tyle
razy zalewać świeżą
wodą aż
zrobi się w miarę przejrzysta (ja wymieniałam
wodę 5
razy). Po opłukaniu
ryż odsączamy na sicie i przesypujemy do garnka a następnie zalewamy 600 ml
wody.
Gotujemy 2 min. od zagotowania od czasu do czasu delikatnie mieszając a następnie zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 10 min.W międzyczasie przygotowujemy zalewę do
ryżu.
Ocet do
ryżu mieszamy z
cukrem i
solą aż do rozpuszczenia składników.Po ugotowaniu
ryżu wyłączamy gaz i odstawiamy jeszcze na 10 min. pod przykryciem.Po tym czasie delikatnie (aby nie połamać ziaren) przekładamy
ryż do dużej miski i polewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy
ryż do ostygnięcia na ok. godzinę.W tym czasie przygotowujemy składniki na wypełnienie
maków. Myjemy, obieramy i kroimi w słupki
ogórka i
awokado.
Ogórka pozbawiamy nasion.Plastry
łososia wędzonego są dosyć cienkie więc kroimy je na większe 3-4cm kawałki. Surimi przekrawamy wzdłuż na pół.
I zaczynamy zabawę w skręcanie:) Proponuję przygotować miseczkę z zimną
wodą w celu płukania rąk po każdorazowym nałożeniu
ryżu.My zaczęliśmy od futomaków. Na macie bambusowej układamy płat
nori śliską stroną do dołu i układamy ok. 0,5cm warstwę
ryżu zostawiając 2cm wolnej algi od góry.
Mniej więcej na środku robimy w poprzek bazę z
majonezu (ilość wedle upodobań) i na nim układamy
awokado i
łososia. A następnie pokrywamy niewielką ilością wasabi. Oczywiście w domowej wersji używamy dowolnych proporcji składników:)
I zwijamy ściśle zaczynając od dołu razem z matą
bambusową. Ostatnie 2cm algi smarujemy zimną
wodą i dociskamy rolkę.
Powstaną nam takie oto rolki.
Jak zrobić
uramaki najlepiej pokaże Wam ten filmik . Ja robiłam je po raz pierwszy i wyszły super.Matę
bambusową owijamy folią spożywczą. Płat algi kroimy na pół, układamy na niej ściśle
ryż aż po same brzegi i posypujemy
sezamem.
Następnie odwracamy
ryżem do maty i po środku układamy składniki.
Zwijanie wygląda tak samo jak przy futomakach.
Powstają takie oto smakowite rolki.
Przygotowane rolki kroimy w ok. 1-2 cm krążki
ostrym nożem, zamaczając go każdorazowo w zimnej wodzie.
Na koniec z pozostałego
ryżu zrobiliśmy 3 szt. n igiri.Z
ryżu lepimy bloczek, przykrywamy go plastrem
łososia i przepasamy paskiem
nori o szerokości ok. 1cm.
Sushi podajemy z
sosem sojowym,
imbirem marynowanym i
chrzanem wasabi.
Smacznego:)