Wykonanie
Sushi to niemal symbol kuchni japońskiej. Odmian tej popularnej, azjatyckiej potrawy jest bardzo wiele. Poniżej znajduje się przepis na Temaki, czyli rodzaj sushi podawany w postaci zwiniętych w rożek wodorostów
nori z
ryżem do sushi oraz dodatkami w postaci warzyw, ryb,
owoców morza itp. (sushi - warto przeczytać).300 g
ryżu do sushiok. 8 arkuszy wodorostów
noriZaprawa do
ryżu:4 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
cukruszczypta
soliprzykładowe dodatki:
łosoś (ok. 200 g)
awokadopaluszki
krabowe (jedno opakowanie)
sałata lodowakrewetki (ok. 150 g)
ogórekSushi - Temaki - Sposób przygotowania:
Ryż dokładnie wypłukujemy w wodzie. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż
woda w której płuczemy
ryż stanie się całkowicie przejrzysta (zwykle chwile to trwa). Następnie
ryż zalewamy
wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie przepłukujemy
ryż po raz ostatni, przekładamy do garnka i nalewamy ok. 550 ml
wody - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut co jakiś czas mieszając Po tym czasie
woda powinna całkowicie odparować.
Ryż ściągamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Zaprawa do
ryżu:
Ocet,
cukier i
sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować).Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy.
Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie
nori stanie się gumowate i niesmaczne.Przygotujmy miseczkę z
wodą w której będziemy moczyć palce (
ryż będzie kleił się do rąk).Każdy arkusz
nori zginamy na pół i przecinamy wzdłuż tworząc 2 równe prostokąty (można przeciąć na 4 części jednak Temaki wyjdą wtedy bardzo malutkie).Na górną część każdego prostokątku wykładamy
ryż, smarujemy
majonezem i wykładamy dodatki do sushi. Lewy górny róg i prawy dolny zwijamy do części wewnętrznej tworząc rożek. Brzegi "sklejamy" odrobiną
wody" lub niewielką ilością
ryżu.
Przykładowe łączenia składników:paluszek
krabowyłosośkrewetkaawokadołosośawokadoogóreksałata lodowakrewetkisałata lodowaawokadoogórekDo sushi warto podać:- marynowany
imbirktóry orzeźwi nasze
kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna.
- wasabiczyli popularny japoński, ostry
chrzan-
sos sojowy- inne sosy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiejnp.sos
chili słodki (przepis),
ostrygowy,
rybny