ßßß Cookit - przepis na Sushi - Temaki

Sushi - Temaki

nazwa

Wykonanie

Sushi to niemal symbol kuchni japońskiej. Odmian tej popularnej, azjatyckiej potrawy jest bardzo wiele. Poniżej znajduje się przepis na Temaki, czyli rodzaj sushi podawany w postaci zwiniętych w rożek wodorostów nori z ryżem do sushi oraz dodatkami w postaci warzyw, ryb, owoców morza itp. (sushi - warto przeczytać).
300 g ryżu do sushi
ok. 8 arkuszy wodorostów nori
Zaprawa do ryżu:
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
szczypta soli
przykładowe dodatki:
łosoś (ok. 200 g)
awokado
paluszki krabowe (jedno opakowanie)
sałata lodowa
krewetki (ok. 150 g)
ogórek
Sushi - Temaki - Sposób przygotowania:
Ryż dokładnie wypłukujemy w wodzie. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż woda w której płuczemy ryż stanie się całkowicie przejrzysta (zwykle chwile to trwa). Następnie ryż zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie przepłukujemy ryż po raz ostatni, przekładamy do garnka i nalewamy ok. 550 ml wody - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut co jakiś czas mieszając Po tym czasie woda powinna całkowicie odparować. Ryż ściągamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Zaprawa do ryżu:
Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować).
Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy. Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie nori stanie się gumowate i niesmaczne.
Przygotujmy miseczkę z wodą w której będziemy moczyć palce (ryż będzie kleił się do rąk).
Każdy arkusz nori zginamy na pół i przecinamy wzdłuż tworząc 2 równe prostokąty (można przeciąć na 4 części jednak Temaki wyjdą wtedy bardzo malutkie).
Na górną część każdego prostokątku wykładamy ryż, smarujemy majonezem i wykładamy dodatki do sushi. Lewy górny róg i prawy dolny zwijamy do części wewnętrznej tworząc rożek. Brzegi "sklejamy" odrobiną wody" lub niewielką ilością ryżu.
Przykładowe łączenia składników:
paluszek krabowy
łosoś
krewetka
awokado
łosoś
awokado
ogórek
sałata lodowa
krewetki
sałata lodowa
awokado
ogórek
Do sushi warto podać:
- marynowany imbir
który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna.
- wasabi
czyli popularny japoński, ostry chrzan
- sos sojowy
- inne sosy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej
np.
sos chili słodki (przepis),
ostrygowy,
rybny
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/07/sushi-temaki.html