Wykonanie
Nigdy wcześniej nie przygotowywałam sushi i również do tej
pory nie
jadłam. Nawet nie miałam zamiaru go jeść, myślałam, że to nie dla mnie. Tymczasem okazało się, że to świetna zabawa i pyszna przekąska. Smakuje bardzo ciekawie, jeśli jedliście, to nie muszę Wam o tym pisać, a tym, którzy jeszcze nie próbowali
powiem tylko, że ma smak morza... Szczególnie lubię z dodatkiem
awokado, ale pewnie każdy z Was znalazłby swoją osobistą kombinację
smakową.Podstawą udanego sushi są dobrej jakości składniki. Szczególnie
ryż musi być specjalny i bardzo klejący. Polecam
ryż RISANA, jak widać nawet totalny początkujący sobie z nim poradzi. Podczas gotowania należy ściśle trzymać się opisu na opakowaniu, wtedy sukces jest gwarantowany. Jeśli przygotujemy wszystko zgodnie z instrukcją, wszytko idzie jak z
płatka. Nie zniechęcajcie się jeżeli nie macie specjalnej bambusowej maty, możecie spokojnie improwizować, ponieważ potrzebna jest ona tylko na początku zwijania rulonu. Wprawne osoby mogą całkiem z niej zrezygnować. U mnie pomocnym gadżetem okazała się silikonowa mata do pieczenia, ale cicho-sza, nikomu nie
mówcie. Na zdjęciach wprawdzie mata już jest, ale podczas przygotowywania za nic nie mogłam jej znaleźć, więc musiałam się jakoś ratować ;-)200 g
ryżu do sushi (u mnie RISANA i do tego
ryżu przygotowałam przepis)
nori (prasowane algi)wasabi (zielona bardzo ostra pasta, w smaku bardzo podobna do naszego
chrzanu)2 łyżki
octu ryżowego1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
solizawartość sushi (można użyć dowolne warzywa, u mnie
awokado,
marchewka i
ogórek)
sos sojowyWoreczki z
ryżem płukać w zimnej wodzie, do czasu, aż
woda będzie przejrzysta. Umieścić je w garnku, zalać zimną
wodą tak, aby były przykryte i pozostawić na 10 minut. Następnie szybko zagotować, zmniejszyć ogień i gotować powoli pod przykryciem przez 15 minut. Wylać
wodę, ale woreczki pozostawić pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Usunąć woreczki i przygotować zalewę
octową.
Ocet,
cukier i
sól wymieszać do całkowitego rozpuszczenia składników, następnie dodać do
ryżu i delikatnie wymieszać. W tym czasie warzywa pokroić w cienkie paski.Na macie bambusowej położyć płat
nori, a na niej ułożyć warstwę
ryżu. Najlepiej zrobić to palcami.
Ryż powinien równomiernie przykrywać cały płat
nori, oprócz najbardziej oddalonego od nas
boku. Tam pozostawić około 1 cm bez
ryżu, aby rolkę po zwinięciu można było skleić. Na środku powierzchni ryżowej ułożyć w poprzek pasek z warzyw, posmarować odrobiną wasabi i rozpoczynając od naszej strony zwijać rolkę.Tak przygotowane rolki kroimy bardzo
ostrym nożem w krążki i podajemy z małą miseczką
sosu sojowego. Sushi je się pałeczkami lub palcami.Nie bójcie się eksperymentować i dodawać różnych składników. Dzisiejszy przepis jest wersją podstawową i ma Was przekonać, że jest to bardzo łatwe.wpis sponsorowany