Wykonanie
Przecież nie każdy jest fanem surowej
ryby. Ja zjem tylko
wędzonego łososia, jakoś do reszty nie
mogę się przekonać:) Moje sushi jest pyszne! Polecam.SKŁADNIKI :
ryż do sushi 300 g
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżka
ogórek zielony 1 szt
sól 1 łyżeczkapłaty sushi
nori 4 szt
pierś z kurczaka 2 szt
sos sojowy 50 mlpasta wasabi 1 łyżeczka
marchewka 2 sztPRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć. Nasmarować pastą wasabi, przełożyć do miseczki polać
sosem sojowym. Przykryć folią i wstawić do lodówki - najlepiej na noc. Pierś grillować na suchej patelni . Następnie pokroić je w paski.
Ryż sushi zalać zimną
wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa
razy. Następnie zalać
wodą ok 1 cm ponad
ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać
ocet ryżowy, dodać
cukier i
sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony
ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać.
Marchewkę obrać i umyć. Pokroić w bardzo cieniutkie paseczki.
Ogórka zielonego nie obierać ze skórki i pokroić w słupki. Na płatach
nori układamy cienką warstwę
ryżu. Na nim
kurczaka ,
marchewkę oraz
kurczaka. Ciasno zwijać. Pokroić w paski. Smacznego.