Wykonanie
Sushi to bardzo efektowne i elegancie danie na każdym
stole. Występuje w wielu rodzajach np nigri,
maki i uromaki na które serdecznie zapraszam. Podstawą dobrego sushi są składniki, które możemy kupić w sklepie Kuchnie Świata, zaś w swojej okolicy musimy poszukać dobrego sklepi
rybnego sprzedającego świeże
ryby, jak również warzywniaka ze świeżymi warzywami. Stawiamy na jakość. Jakość, jeszcze raz jakość.Dla początkujących polecam zrobienie nigiri bardzo prostych Wałek z
ryżu z pojedyńczym składnikiem na wierzchuDo najbardziej popularnych zaliczamy hoso
maki małe rolki sushi z malą iliścią składników z
ryżem wenątrz dla stawiajacych pierwsze kroki w sushi
futo maki duże roki z kilkoma składnikami od 2do 5
ryż zewnątrz uro
maki ryż na zewnątrz robimy na nich dekoracje z
łososia,
kawioru,
sezamu, wasabi.Kuchnia Azjatycka jest jest bardzo zdrowa którą
mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Niedługo ukażą się inne przepisy z tej kuchni :)składnikipaseczki z
łososia podwędzanego ,najlepszy jest surowy ja nie lubię surowej
ryby.,
tuńczyk ,
awokado ,
ogórek.,
owoce morza np paluszki
krabowelistki alg
morskich nori1 szklanka
ryżu do sushiwasabimarynowany
imbirocet ryżowysos sojowycukierser do smarowaniaprzyrządzanie:1.
Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż
woda będzie przezroczysta Zalać
wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę . Następnie odlać
wodę i
ryż zalać dwoma szklankami
wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby
ryż dojrzał. .w tym czasie nie wolno do niego zaglądać ,Następnie
ryż wymieszać z
solą, szczyptą
cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami
octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką
sosu sojowego.Można
ryż przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarkecie gotowy sos ,jeszcze go nie wypróbowałam :( Najważniejszy jest sposób przyrządzenia
ryżu,2.
rybę lub inne dodatki kroimy w paseczki cienkieObkładamy
nori ryżem zostawiając kolo 1/4
nori bez
ryżu. , odwracamy
nori ryżem do maty i wodorostem bez
ryżu do dołu (w naszą stronę).Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi
nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle
nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki,
nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.Kroimy na mniejesze kawałki, robimy dekoracje z
kawioru,
łososia i
sezamuNie polecam rozbierania
maków na czynniki pierwsze smak nie jest dobry.