Wykonanie
Będąc w temacie sushi jak i kuchni japońskiej zapraszam na uromaki, których zrobienie nie jest zbyt trudne.Kiedyś sushi Master powiedział, ze najlepsze sushi robią mężczyźni podpisuje się pod tym rękoma i nogami. Tym razem moją rolą była ocena sushi i napisanie posta. Marek dobre sushi w którym się zakochałam i przyznaje robi lepsze sushi ode mnie.składniki1 paluszek
krabowy ,1
awokado1ogóreklistki alg
morskich nori1 pasek marynowanej dyni1 szklanka
ryżu do sushiwasabimarynowany
imbirocet ryżowysos sojowycukierser do smarowania
sezam czarny prażony
sezam biały prażonysposób przygotowania1.
Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż
woda będzie przezroczysta Zalać
wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę . Następnie odlać
wodę i
ryż zalać dwoma szklankami
wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby
ryż dojrzał. .w tym czasie nie wolno do niego zaglądać ,Następnie
ryż wymieszać z
solą, szczyptą
cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami
octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką
sosu sojowego.Można
ryż przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarkecie gotowy sos ,jeszcze go nie wypróbowałam :( Najważniejszy jest sposób przyrządzenia
ryżu,
Avocado kroimy na cienkie paseczkiNa matę kładziemy listek
nori okładamy go
ryżem posypujemy
sezamem białym i czarnym delikatnie odwracamy
nori ryżem do maty i wodorostem bez
ryżu do dołu (w naszą stronę). Układamy paluszek
krabowy,
avocado,,
dynię marynowaną. Dalej zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.Kroimy kroimy rolkę na mniejsze kawałki,Dlatego lubię kuchnia azjatycka