ßßß Cookit - przepis na Kulinarne pyszności Molki: zapraszam na sushi uromaki

Kulinarne pyszności Molki: zapraszam na sushi uromaki

nazwa

Wykonanie

Będąc w temacie sushi jak i kuchni japońskiej zapraszam na uromaki, których zrobienie nie jest zbyt trudne.Kiedyś sushi Master powiedział, ze najlepsze sushi robią mężczyźni podpisuje się pod tym rękoma i nogami. Tym razem moją rolą była ocena sushi i napisanie posta. Marek dobre sushi w którym się zakochałam i przyznaje robi lepsze sushi ode mnie.
składniki
1 paluszek krabowy ,
1 awokado
1ogórek
listki alg morskich nori
1 pasek marynowanej dyni
1 szklanka ryżu do sushi
wasabi
marynowany imbir
ocet ryżowy
sos sojowy
cukier
ser do smarowania
sezam czarny prażony
sezam biały prażony
sposób przygotowania
1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę . Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie nie wolno do niego zaglądać ,Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką sosu sojowego.Można ryż przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarkecie gotowy sos ,jeszcze go nie wypróbowałam :( Najważniejszy jest sposób przyrządzenia ryżu,
Avocado kroimy na cienkie paseczki
Na matę kładziemy listek nori okładamy go ryżem posypujemy sezamem białym i czarnym delikatnie odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę). Układamy paluszek krabowy, avocado,,dynię marynowaną. Dalej zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Kroimy kroimy rolkę na mniejsze kawałki,
Dlatego lubię kuchnia azjatycka
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/05/zapraszam-na-sushi-uromaki.html