Wykonanie
Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować sushi z surimi,
ogórkiem i
awokado. W naszym sushi brakuje świeżych, surowych ryb, które są zwyczajowym elementem tego dania, jednakże bardzo trudno dostać świeże
ryby dobrej jakości. Dodatkowym atutem tego sushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :)
Ilość porcji: ok. 50 plasterkówSkładniki:1,5 szklanki
ryżu do sushi
Zaprawa ryżowa: 7 łyżek
octu ryżowego, 3 łyżki
cukru i szczypta
soli6 płatów
nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu)6 paluszków surimi1
awokado½ dużego
ogórka zielonego
Serek śmietankowyGarść
sezamuMata bambusowaDodatki:
sos sojowy ciemny, wasabiNajtrudniejsza rzecz w przygotowywaniu sushi to przygotowanie
ryżu. Najpierw trzeba go dokładnie wypłukać pod bieżącą
wodą. Płuczemy aż
wodą będzie przejrzysta. Następnie
ryż przekładamy do garnka i zalewamy
wodą około 3-4cm nad jego poziomem. Gotujemy na małym ogniu około 12-15 minut do miękkości. W razie potrzeby dolewamy nieco gorącej
wody. Następnie po ugotowaniu dolewamy zaprawę
ryżową, dokładnie mieszamy i odstawiamy d wystygnięcia.
Ryż powinien być miękki i lepiący. Następnie zajmujemy się dodatkami.
Sezam prażymy na patelni.
Ogórka ze skórką kroimy w grubsze paski,
awokado obieramy i kroimy w paski. Surimi zalewamy wrzątkiem, obieramy z folii i kroimy wzdłuż na pół. Kiedy
ryż ostygnie zabieramy się za sushi. Na macie bambusowej układamy płatek
nori, na tym rozkładamy
ryż. Najłatwiej zrobić to wilgotnymi rękami. Od góry zostawiamy około 1,5cm miejsca. Na środku robimy pasek z
serka, posypujemy prażonym
sezamem. Układamy surimi,
ogórka i
awokado. Przy pomocy maty zwijamy w rulonik mocno dociskając. Zwinięty rulonik mocno ściskamy. Następnie kładziemy na desce i
ostrym nożem (najlepiej nieco wilgotnym) kroimy w paski. Podajemy z dodatkiem
sosu sojowego i wasabi. Smacznego!