Wykonanie
Przygotowaniem sushi w naszym domu zajmuje się mój mąż i zawsze mu to wychodzi ;) Zabawa z robieniem sushi jest nieco czasochłonna, bo najważniejszą rzeczą jest odpowiednie przygotowanie
ryżu. Reszta zależy od dodatków.SKŁADNIKI:1/2 kg
ryżu do sushi12 łyżek
octu ryżowego8 łyżek
cukru3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sosu sojowegoalgi morskie do sushipaluszki
krabowełosoś wędzonyogórekavokado5 łyżek ziaren
sezamuwasabi
majonez lub
serek philadelphiaPrzygotować
ryż:
ryż dokładnie umyć. Zalać zimną
wodą na 30 minut (najlepiej w sitku wsadzonym do miski lub garnka), odsączyć i włożyć do garnka. Zalać 2,5 szklankami
wody, szczelnie przykryć, zagotować i gotować przez 3 minuty. Zmniejszyć maksymalnie ogień, gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem przez 15 minut. Przygotować zaprawę do
ryżu: wymieszać
ocet ryżowy,
cukier,
sól i
sos sojowy.
Ryż przełożyć do miski, skropić zaprawą i delikatnie wymieszać. Przykryć wilgotną ścierką i wystudzić do temperatury pokojowej.Przygotować sushi: na macie rozłożyć algi, wyłożyć na nie porcję
ryżu, posmarować
majonezem lub
serkiem, ułożyć pokrojone w słupki, wzdłuż
ogórki lub
avokado i paluszki
krabowe lub
łososia, posypać uprażonym na suchej patelni
sezamem, ciasno zwijać przy użyciu maty. Kroić na 3-4 cm kawałki, przełożyć na półmisek, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Podawać z wasabi,
sosem sojowym i
imbirem.