Wykonanie
składnikipaseczki z
łososia podwędzanego ,najlepszy jest surowy ja nie lubię surowej
ryby.,
tuńczyk ,
awokado ,
ogórek.,
ryż do sushi
owoce morza np paluszki
krabowelistki alg
morskich nori1 szklanka
ryżu do sushiwasabimarynowany
imbirocet ryżowysos sojowycukierser do smarowaniaTempura
łosośprzyrządzanie:1.
Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż
woda będzie przezroczysta Zalać
wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę . Następnie odlać
wodę i
ryż zalać dwoma szklankami
wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby
ryż dojrzał. .w tym czasie nie wolno do niego zaglądać ,Następnie
ryż wymieszać z
solą, szczyptą
cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami
octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką
sosu sojowego.Można
ryż przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarkecie gotowy sos ,jeszcze go nie wypróbowałam :( Najważniejszy jest sposób przyrządzenia
ryżu,2.
rybę lub inne dodatki kroimy w paseczki cienkieObkładamy
nori ryżem zostawiając kolo 1/4
nori bez
ryżu. , odwracamy
nori ryżem do maty i wodorostem bez
ryżu do dołu (w naszą stronę).Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi
nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle
nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki,
nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.Kroimy na mniejesze kawałki, obtaczamy w tempurze i smażymy w głębokim tłuszczu
Łososia drobno siekamy dodajemy drobno pokrojoną
cebulkę i
ogórka doprawiamy do smaku
oliwą i
cytryną .Robimy dekoracje z tatara z
łososia posypujemy
sezamemkuchnia świata jest moją ulubioną i tam najczęściej robię zakupy :)