Wykonanie
Jestem niezmiennie zwolennikiem sushi od 8 lat, czyli od kiedy pierwszy raz je spróbowalam. Jesli chodzi o przygotowywane w domu - to mój pierwszy raz. Naprawdę nie taki diabeł straszny. Najważniejszym skladnikiem sushi jest ryz. Przede wszystkim musi byc specjalny do sushi - o odpowiedniej kleistosci. Efekt - prawie jak w restauracji.Składniki (2 porcje):250 gram
ryżu do sushi100-150 gram swiezej, surowej
ryby np.
lososia4 listki
nori (prasowanych alg
morskich)pół
awokadopół swiezego
ogórka (dlugosc ok. 12-15 cm)2 łyżki* gotowego sosu do
ryżu SUSHI (lub wlasny sos: mieszanka**
octu ryżowego,
sosu sojowego i
cukru)opcjonalnie:
serek Philadelphia
sok z cytryny - do
awokadosos sojowy, lekki, najlepiej Kikkoman"
chrzan" japoński – WASABIewentualnie: marynowany
imbirdodatkowo: specjalna mata do rolowania sushiWykonanie:
Ryż należy przygotowac co najmniej na godzinę przed przygotowaniem sushi.
Ryż należy bardzo dokładnie wypłukac w zimnej wodzie - najpierw w garnku, później pod bieżącą
wodą w sitku, aż odlewana
woda będzie prawie przezroczysta. Następnie należy go odcedzić, zostawiając przez kilka minut na sicie. Dobrze jest kilkanascie
razy go lekko podrzucic razem z sitkiem - przyspiesza to odcedzanie. Odsączony
ryż zalewamy
wodą (1 szklanka
ryżu na 1 szklankę
wody - najprosciej wsypac ryz do naczynia z podziałką/miarką i dolac tyle
wody ile jest
ryzu - uwaga: ryz po przeplukaniu zwiększy juz nieco swoją objętosc).
Ryż gotujemy, pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 10 minut (nalezy sprawdzac i mieszac, by ryz nie przywarl do dna garnka). Następnie
ryż odstawiamy na 10-15 minut nie zdejmując przykrywki tak, by
ryż pochłonął całkowicie
wodę.Letni
ryż zalac sosem do
ryżu (dałam 2 łyżki), delikatnie wymieszac drewnianą łyżką, przykryc sciereczką, wystudzic do temperatury pokojowej.
Łososia o grubosci 1,5 cm, kroimy w 1 cm pasy.
Awokado dzielimy na pół, przekręcamy wokól osi i rozdzielamy połowy. Obieramy jedną połowę
awokado ze skórki (drugą - z pestką, skropic
sokiem z cytryny by nie zciemniało - nie będzie nam potrzebne, można zrobic z niego np. to). Pokroj w podłużne paski.
Ogórka ze skórką dokładnie umyc, podzielic na cztery częsci, usunąc pestki (ma zostac sam miąższ). Pokroic
ogórka w podłużne, cienkie paski.ROLOWANIE SUSHI:Kładziemy listek
nori (mozna tez go przekroic na pół) na srodku maty bambusowej i nakładamy zimny
ryż. Układamy
ryż na srodku listka pozostawiając marginesy. Odczekujemy 2-3 minuty aby listek
nori lekko zmiękł.Przy dolnej krawędzi
ryżu nakładamy pasek
ryby,
awokado i
ogorka.Zawijamy w taki sposób aby listki
nori zamknęły
ryż i składniki w srodku rulonu, natomiast mata bambusowa musi pozostac na zewnątrz.Zrolowane sushi kroimy na 6-7 równych częsci.Podajemy z wasabi i
sosem sojowym.UWAGI: Instrukcję rolowania sushi (razem z obrazkami) widziałam na każdym opakowaniu listków
nori.* należy czytac opakowania
sosów, u mnie producent zalecal 3 łyzeczki sosu na filizankę ugotowanego
ryżu.** przepis na wykonanie sosu: wymieszac 7 łyzek
octu ryżowego, 1 łyzkę
sosu sojowego, 3 łyzki
cukru.