ßßß Cookit - przepis na Domowe sushi

Domowe sushi

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Wam efekt mojego eksperymentowania z sushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można zrobić z czym tylko macie ochotę, z rybą czy wegetariańskie. Przy tym jest zdrowe i bogate w cenne witaminy. Przygotowując je w domu również zaoszczędzicie swój czas i pieniądze. Postaram się krok po kroku opisać przygotowanie tak zwanych futomaki sushi rolls. Sami zobaczcie jakie to proste :)
Czas przygotowania ok. 65 min.
Porcja dla 2-3 osób
Koszt przygotowania: ok. 46 , 00 zł
SKŁADNIKI:
Ryż do sushi
Ocet ryżowy
Nori (prasowane algi)
Świeży filet z łososia 300 g
1 ogórek
Serek Philadelphia
Paluszki surimi (krabowe)
Marynowany imbir
Wasabi
Sezam
Sos sojowy
Mata bambusowa do rollowania
Bardzo ostry nóż
PRZYGOTOWANIE RYŻU:
Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż w wodzie na ok 30 min. Ostatni raz płuczemy i odcedzamy wodę. Wstawiamy ryż do gotowania w proporcjach 1 szklanka ryży do 1,2 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. do odparowania całej wody. Pamiętajmy aby na początku często mieszać. Ryż po ugotowaniu polewamy odrobina octu ryżowego i pozostawiamy w garnku pod przykryciem. Później przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcie. Ważne aby ryż ostygł, gdyż przygotowanie rolek z ciepłego ryżu spowoduje, że nori będę gumowate.
PRZYGOTOWANIE ROLEK:
Pamiętajmy aby wszystkie składniki były dobrej jakości, świeże i osuszone (np. ręcznikiem papierowym).
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy ja na odpowiednie porcje, tak aby było nam wygodnie i wszystko było pod ręką. W podłużne słupki.
Na bambusowej macie kładziemy nori, a na nim rozkładamy niewielką, ale równomierną ilość ryżu.Smarujemy serkiem philadelphia i posypujemy sezamem. W jednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry.
Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.
Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2013/09/domowe-sushi.html