Wykonanie
Przedstawiam Wam efekt mojego eksperymentowania z sushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można zrobić z czym tylko macie ochotę, z
rybą czy wegetariańskie. Przy tym jest zdrowe i bogate w cenne witaminy. Przygotowując je w domu również zaoszczędzicie swój czas i pieniądze. Postaram się krok po kroku opisać przygotowanie tak zwanych futomaki sushi rolls. Sami zobaczcie jakie to proste :)
Czas przygotowania ok. 65 min.Porcja dla 2-3 osóbKoszt przygotowania: ok. 46 , 00 złSKŁADNIKI:
Ryż do sushi
Ocet ryżowyNori (prasowane algi)Świeży filet z
łososia 300 g1
ogórekSerek PhiladelphiaPaluszki surimi (
krabowe)Marynowany
imbirWasabi
SezamSos sojowyMata bambusowa do rollowaniaBardzo ostry nóżPRZYGOTOWANIE
RYŻU:
Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy
ryż pod bieżącą
wodą, tak długo aż
woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy
ryż w wodzie na ok 30 min. Ostatni raz płuczemy i odcedzamy
wodę. Wstawiamy
ryż do gotowania w proporcjach 1 szklanka
ryży do 1,2 szklanki
wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. do odparowania całej
wody. Pamiętajmy aby na początku często mieszać.
Ryż po ugotowaniu polewamy odrobina
octu ryżowego i pozostawiamy w garnku pod przykryciem. Później przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcie. Ważne aby
ryż ostygł, gdyż przygotowanie rolek z ciepłego
ryżu spowoduje, że
nori będę gumowate.PRZYGOTOWANIE ROLEK:Pamiętajmy aby wszystkie składniki były dobrej jakości, świeże i osuszone (np. ręcznikiem papierowym).W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy ja na odpowiednie porcje, tak aby było nam wygodnie i wszystko było pod ręką. W podłużne słupki.Na bambusowej macie kładziemy
nori, a na nim rozkładamy niewielką, ale równomierną ilość
ryżu.Smarujemy
serkiem philadelphia i posypujemy
sezamem. W jednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z
łososia,
ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy
ostrym nożem na plastry.Aby urozmaicić możemy część
łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z
sosem sojowym, marynowanym
imbirem i wasabi.