Wykonanie
"Sushi – potrawa japońska złożona z gotowanego
ryżu zaprawionego
octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych:
owoców morza, wodorostów
nori, kawałków ryb, warzyw,
grzybów,
jajek..." cyt. WikipediaSwoją popularnością sushi podbiło już cały świat . Fajnie jest zaskoczyć znajomych i na wspólnym spotkaniu podać im talerz różnorod nych kawałków sushi przygotowanych samodzielnie :-)Składniki:500 g
ryżu do sushiwodorosty
nori 1 op. (10 sztuk)1 op. rzodkwi japońskiej marynowanej1 op. tykwy marynowanej1 op.
serka philadelphiapasta wasabiświeże
ogórki długie 2 szt.świeże
ryby-
łosoś ok 200 g i
tuńczyk ok 200 g1 opakowanie pałeczek
krabowych 250 g
sezam czarnygotowa japońska zaprawa ryżowa do
ryżu do sushido podania:
sos sojowy,
imbir marynowany i pałeczki do jedzenia sushioraz: mata bambusowa do rolowania, b ostry nóżPrzygotowanie:
Ryż przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Doprawiamy do smaku zaprawą
ryżową.Rozkładamy matę
bambusową, na niej układamy płat
nori -matową stroną do góry i na niej układamy
ryż.
Ryż jest bardzo mocno klejący, pomagamy sobie delikatnie maczając opuszki palców w zimnej wodzie, którą mamy w małej miseczce/naczyniu obok.Jest wiele rodzajów sushi. Ja przygotowałam sushi
maki. Mniej więcej w połowie
ryżu układamy składniki. Tu dowolność duża, wybieramy takie składniki jakie lubimy najbardziej. Ponieważ przepadam za surową
rybą u mnie był świeży łosoś/tuńczyk dodatkowo, z tykwą, świeżą
rzodkiewką,
ogórkiem.
Ryż smarowałam delikatnie wasabi lub
serkiem philadelphia, delikatnie posypywałam
sezamem. Rolki zwijamy śmiało, energicznie, mocno ściskając, aby ładnie skleiło się
nori . Kroimy na mniejsze kawałki
ostrym nożem.P rzygotowałam także rolki z pieczonym
łososiem, oraz
krabem (pałeczki
krabowe).Bardzo polecam kanał: https://www.youtube.com/user/RobimySushi , w bardzo sympatyczny sposób wytłumaczone jest jak zabrać się i wykonać samodzielnie sushi. Moje kolejne sushi myślę przygotować na ciepło z
krewetkami w tempurze. Sushi z
krewetkami to bardzo ciekawe i pyszne połączenie.Przygotowujemy matę
bambusową i miseczkę z
wodą z dodatkiem
octu ryżowego do maczania palców. Matę owijamy folią spożywczą. Na macie kładziemy arkusz
nori.
Ryż układamy na matowej stronie. Istnieje wiele rodzajów sushi. Ja najczęściej przygotowuje sushi
maki. Na 2/3 powierzchni
nori układamy
ryż, układamy go cienko. Gdy
ryż się klei, moczymy ręce. W połowie
ryżu, układamy składniki. Na koniec noża nakładamy wasabi i smarujemy li - See
more at: http://niebonajezykach.blogspot.com/2014/09/sushi.html#sthash.LgdLx84a.dpufPrzygotowujemy matę
bambusową i miseczkę z
wodą z dodatkiem
octu ryżowego do maczania palców. Matę owijamy folią spożywczą. Na macie kładziemy arkusz
nori.
Ryż układamy na matowej stronie. Istnieje wiele rodzajów sushi. Ja najczęściej przygotowuje sushi
maki. Na 2/3 powierzchni
nori układamy
ryż, układamy go cienko. Gdy
ryż się klei, moczymy ręce. W połowie
ryżu, układamy składniki. Na koniec noża nakładamy wasabi i smarujemy li - See
more at: http://niebonajezykach.blogspot.com/2014/09/sushi.html#sthash.LgdLx84a.dpuf
Smacznego!