Wykonanie
Esencja japońskiej kuchni przyozdobiona ziarenkami czarnego
sezamu...
Pewnego dnia ostatnich wakacji, na Targu
Śniadaniowym spróbowałam sushi
maków, które mnie oczarowały. Były to
maki z Restauracji TenSushi na warszawskim Żoliborzu, których
tajnymi składnikami były pieczony
łosoś,
awokado i świeży
ogórek. Natchniona po jakimś czasie spróbowałam sama zrobić takie sushi w domu. Domowe smakuje równie pysznie! :) Sushi z pieczonym
łososiem to dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią surowych ryb. Można je też przyrządzić z
wędzonym łososiem.O właściwościach odżywczych
łososia pisałam ostatnio, m.in. tutaj . Dziś chciałam zachęcić Was do włączenia do diety wodorostów, także bogatych w witaminy i minerały. Wodorosty to cenne źródło wapnia, żelaza i
jodu - zawierają ich więcej niż rośliny lądowe, a także witamin A, C, B12, E i K.
Nori służące do przygotowania sushi, zwane także
sałatą morską, należą do najbardziej lekkostrawnych i najsmaczniejszych wodorostów. Zawierają sporo
białka. Obniżają poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie, wpływają pozytywnie na stan skóry i włosów.Przygotowanie sushi nie jest takie trudne, jak się wydaje. To naprawdę świetna zabawa! Jeśli się zdecydujecie, nie zapomnijcie zakupić pałeczek i zaparzyć zielonej
herbaty, aby poczuć prawdziwie japoński klimat! :)Składniki na około 50
maków:5 prasowanych alg
nori do sushi,1,5 szklanki
ryżu do sushi,200 g filetu z
łososia bez skóry,pół
awokado,świeży
ogórek,2 łyżki
octu ryżowego,1,5 łyżki
cukru.
sól,
sos sojowy,marynowany
imbir w płatach,wasabi,czarny
sezam do posypania.
Jak to zrobić?
Ryż do sushi wsypujemy do garnka, zalewamy
wodą, mieszamy do zmętnienia
wody, po czym odcedzamy na sicie. Czynność tę powtarzamy kilkukrotnie aż pozbędziemy się zmętnienia
wody. Następnie
ryż gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.Filet z
łososia kroimy w cieniutkie paseczki, delikatnie solimy i układamy na blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.Obrane
awokado oraz
ogórka kroimy w cienkie podłużne prążki, paski.W rondelku mieszamy ze sobą 2 łyżki
octu ryżowego, 1,5 łyżki
cukru i łyżeczkę
soli, podgrzewamy do rozpuszczenia
cukru.Wlewamy sos do ugotowanego już, gorącego
ryżu, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Liść
nori układamy na macie bambusowej (błyszczącą stroną do dołu). Na matową stronę
nori nakładamy wilgotną ręką około półcentymetrową warstwę
ryżu. Po jednej stronie
nori zostawiamy około 2 cm z brzegu bez
ryżu, ta strona posłuży nam do sklejenia rolki. Po przeciwnej stronie
nori układamy w odległości około 3 cm od brzegu kawałki
łososia,
ogórka i
awokado, jak na zdjęciu poniżej.Następnie zwijamy płat
nori w rolkę zaczynając od strony z wyłożonymi składnikami. Możemy pomagać sobie w zwijaniu
bambusową matą. Końcówkę
nori bez
ryżu możemy też delikatnie zwilżyć
wodą, aby lepiej się skleiła.W ten sam sposób przygotowujemy kolejne rolki. Następnie układamy je na desce i kroimy, najlepiej nożem do sushi, na
maki o grubości około 1,5 cm. Gotowe
maki możemy posypać ziarnami czarnego
sezamu.Do sushi podajemy miseczki z
sosem sojowym, wasabi oraz płatami
imbiru, którymi każdy indywidualnie doprawia sobie swoje sushi.Poniżej zdjęcia pokazujące przygotowanie sushi:
Jeżeli chcemy sobie pomagać w zwijaniu rolki z
nori bambusową matą, kierunek zwijania powinien być równoległy do prążków bambusowej maty, a nie prostopadły jak na zdjęciu poniżej. Ja akurat zwijałam tę rolkę bez udziału maty.
Oczywiście sushi kroimy na twardej desce, a nie na bambusowej macie :). To tylko prezentacja do zdjęć.
Specjalny nóż do krojenia sushi, jak na zdjęciu powyżej, ułatwia krojenie sushi.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))