Wykonanie
Puszysty sernik na białkach, z pysznym kruchym
ciastem. Do upieczenia ciasta potrzebować będziecie ogromnej ilości
białek! Przepis doskonały do wykorzystania po Tłustym Czwartku, kiedy smażymy pączki lub
faworki i zostają nam z nich
białka. Kolejną okazją jest... Wielkanoc. Kiedy po mazurkach, puchatych babach czy kruchych ciasteczkach pozostaną Wam niewykorzystane
białka - już wiecie, co z nimi zrobić ;). Ja
białka "zbieram" przez cały rok, już nawet po 2 - 3
białka mrożę w małym strunowym woreczku. Kiedy uzbiera się odpowiednia ilość odmrażam do Pavlovej lub do tego właśnie sernika. Jak smakuje? Lekki, puszysty (choć nie jak moja chmurka), bardzo rośnie podczas pieczenia i lekko opada po wystudzeniu, pozostaje jednak wysoki. Wspaniale smakuje z maślanym
ciastem kruchym!ps. Po ubiciu
białek będziecie się zastanawiać, jak teraz to wszystko wymieszać - masy z
białkami jest ogromna ilość, przygotujcie od razu garnek 'bigosowy' ;).Jeśli mrozicie
białka pomoże Wam przelicznik: 1
białko z dużego
jajka = 40 g .Składniki na ciasto kruche:250 g
masła5
żółtek (z dużych
jajek)150 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie -
masło umieścić w większym naczyniu, dodać
mąkę z proszkiem, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce).Składniki na masę
serową:1,2 kg
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie200 g
masła*200 g kwaśnej
śmietany 18%14
białek (z dużych
jajek) + szczypta
soli350 g drobnego
cukru do wypieków (podzielone pół na pół - jedna część do masy serowej a druga do piany z
białek)1
budyń waniliowy lub
śmietankowy w proszku (40 g)1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)1 szklanka
rodzynków (jeśli lubicie)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
masło z połową
cukru, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać
twaróg - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia. Dodać kwaśną
śmietanę,
budyń w proszku,
cukier wanilinowy i
rodzynki (jeśli lubicie). Masę
serową przełożyć do bardzo dużej misy - największej.Osobno ubić
białka ze szczyptą
soli. Dodawać pozostały
cukier, stopniowo i po jednej łyżce, nie zaprzestając ubijania. Ubijać do powstania gęstej i błyszczącej piany.
Białka dodać do masy serowej, w kilku turach, dokładnie lecz delikatnie wymieszać.Wykonanie:Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Podpiec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub do złotego koloru.Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć masę
serową, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.Piec około 1 godziny do 1 godziny 10 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.Najsmaczniejszy na drugi dzień. Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.* Przy użyciu bardzo
tłustego sera z wiaderka (zawartość tłuszczu 18% lub ponad) ilość
masła można zmniejszyć nawet o 3/4 (przykładowo użyłam
twarogu z wiaderka Piątnicy i dodałam tylko 50 g
masła; ze względu na małą ilość
masła zamiast ucierać je z
cukrem dodałam rozpuszczone od razu do masy serowej).Smacznego :-).
Źródło przepisu - Wielkie Żarcie, przepis lekko zmieniony.