ßßß Cookit - przepis na Sernik Biały Puch

Sernik Biały Puch

nazwa

Wykonanie

Puszysty sernik na białkach, z pysznym kruchym ciastem. Do upieczenia ciasta potrzebować będziecie ogromnej ilości białek! Przepis doskonały do wykorzystania po Tłustym Czwartku, kiedy smażymy pączki lub faworki i zostają nam z nich białka. Kolejną okazją jest... Wielkanoc. Kiedy po mazurkach, puchatych babach czy kruchych ciasteczkach pozostaną Wam niewykorzystane białka - już wiecie, co z nimi zrobić ;). Ja białka "zbieram" przez cały rok, już nawet po 2 - 3 białka mrożę w małym strunowym woreczku. Kiedy uzbiera się odpowiednia ilość odmrażam do Pavlovej lub do tego właśnie sernika. Jak smakuje? Lekki, puszysty (choć nie jak moja chmurka), bardzo rośnie podczas pieczenia i lekko opada po wystudzeniu, pozostaje jednak wysoki. Wspaniale smakuje z maślanym ciastem kruchym!
ps. Po ubiciu białek będziecie się zastanawiać, jak teraz to wszystko wymieszać - masy z białkami jest ogromna ilość, przygotujcie od razu garnek 'bigosowy' ;).
Jeśli mrozicie białka pomoże Wam przelicznik: 1 białko z dużego jajka = 40 g .
Składniki na ciasto kruche:
250 g masła
5 żółtek (z dużych jajek)
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę z proszkiem, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce).
Składniki na masę serową:
1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
200 g masła*
200 g kwaśnej śmietany 18%
14 białek (z dużych jajek) + szczypta soli
350 g drobnego cukru do wypieków (podzielone pół na pół - jedna część do masy serowej a druga do piany z białek)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku (40 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 szklanka rodzynków (jeśli lubicie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z połową cukru, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać twaróg - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia. Dodać kwaśną śmietanę, budyń w proszku, cukier wanilinowy i rodzynki (jeśli lubicie). Masę serową przełożyć do bardzo dużej misy - największej.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać pozostały cukier, stopniowo i po jednej łyżce, nie zaprzestając ubijania. Ubijać do powstania gęstej i błyszczącej piany.
Białka dodać do masy serowej, w kilku turach, dokładnie lecz delikatnie wymieszać.
Wykonanie:
Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Podpiec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub do złotego koloru.
Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć masę serową, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 1 godziny do 1 godziny 10 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Najsmaczniejszy na drugi dzień. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
* Przy użyciu bardzo tłustego sera z wiaderka (zawartość tłuszczu 18% lub ponad) ilość masła można zmniejszyć nawet o 3/4 (przykładowo użyłam twarogu z wiaderka Piątnicy i dodałam tylko 50 g masła; ze względu na małą ilość masła zamiast ucierać je z cukrem dodałam rozpuszczone od razu do masy serowej).
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Wielkie Żarcie, przepis lekko zmieniony.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-bialy-puch