Wykonanie
Najlepszy śmietanowiec, jakiego kiedykolwiek jedliście :-). Kruche ciasto, dużo
wiśni i piankowa masa śmietankowa. Upieczony na kwaśnej
śmietanie! Ciasto pierwszego dnia smakuje jak lekka pianka, kolejnego jak najdelikatniejszy sernik na świecie.. Ciasto nie ma sobie równych. Co ciekawe, wypiek ten krąży po wielu blogach kulinanych pod niesamowicie niesprawiedliwą nazwą 'styropian' (pewnie dlatego do tej
pory nie odważyłam się go upiec ;-) tylko w wersji z wiórkami kokosowymi. Polecam i za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję Ewie! /przepis zmodyfikowałam/Składniki na ciasto kruche:3 szklanki
mąki pszennej5
żółtekpół szklanki
cukru pudru250 g
masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego*Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie -
masło umieścić w większym naczyniu, dodać
mąkę i proszek, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny, lub dłużej (ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone).* można pominąć a w zamian do masy śmietankowej dodać ziarenka z 1
laski waniliiSkładniki na masę
śmietankową:5
białek, w temperaturze pokojowejszczypta
soli1 i 1/4 szklanki
cukru1200 g kwaśnej
śmietany 18%, w temperaturze pokojowej2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru (1 opakowanie - 40 g)Dodatkowo:400 g
wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (
owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać
śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by
białka nie opadły.WykonanieBlachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy (najszybciej elektryczną maszynką z przystawką do warzyw lub w malakserze). Na kruche ciasto wyłożyć całą masę
śmietankową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać
wiśnie, powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Smacznego :-).