Wykonanie
Piątek po południu, ciasto upieczone, każdy dostał po kawałku do
kawy, a reszta została schowana do naszej wielkopolskiej antrejki. Niestety tata nie dość, że nie umieścił go w specjalnym pojemnik , to na dodatek przez przypadek zamknął na noc w tym samym pomieszczeniu Łatkę, naszego kota. Rano zastaliśmy śmietanowca nadgryzionego, z wgnieceniami od łapek Łatki.... A jak wiadomo, weekend bez domowego ciasta, to nie weekend, więc nie zostało mi nic innego, jak upiec je jeszcze raz.Przepis ten krążył po
sieci skrywając się pod bardzo niewdzięczną nazwą- styropian. Dopiero zdjęcia i słowa Dorotus zachęciły mnie do jego przygotowania. Jak sama autorka twierdzi, "ciasto pierwszego dnia smakuje jak lekka pianka, a następnego jak najdelikatniejszy sernik", ja w pełni się z nią zgadzam i przepis na pewno niebawem powtórzę.
Mogę mieć tylko cichą nadzieję, że tym razem nikt nie zechcę się po cieście przespacerować.Składniki (na blachę o wymiarach 22x33, ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm): na ciasto kruche:3 szklanki
mąki pszennej5
żółtekpół szklanki
cukru pudru250 g
masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wan
ilinowego*Składniki na masę
śmietankową:5
białek, w temperaturze pokojowejszczypta
soli1 i 1/4 szklanki
cukru1200 g kwaśnej
śmietany 18%, w temperaturze pokojowej2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru (1 opakowanie - 40 g)Dodatkowo:400 g
wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (
owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)Wykonanie:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie -
masło umieścić w większym naczyniu, dodać
mąkę i proszek, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny, lub dłużej (ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone).W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać
śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by
białka nie opadły.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy (najszybciej elektryczną maszynką z przystawką do warzyw lub w malakserze). Na kruche ciasto wyłożyć całą masę
śmietankową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać
wiśnie, powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Smacznego!(przepis z Moich Wypieków)