ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z malinami i budyniową, puszystą masą

Ciasto kruche z malinami i budyniową, puszystą masą

nazwa

Wykonanie

Ciasto piekłam już kilkanaście razy, jest najlepsze ze świeżymi kwaśnymi malinami prosto z domowego ogródka. Zainspirowana przez Zosię, która mnie nim poczęstowała, piekę je teraz bardzo często. Modyfikuje, zmieniam i powracam. Oryginalny przepis tu :)
Ciasto kruche starte na tarce na spód i wierzch, budyniowo-białkowa masa i maliny.
Jednym słowem malinowa rozkosz...
Leżę, słucham muzyki filmowej, popijam kawę, a i piszę do Was o cieście!
Uroki weekendów w domu :)
Składniki na ciasto kruche :
- 250 g masła
- 5 żółtek
- ok. 2,5-3 szklanki mąki pszennej
- ok. 100 g cukru (pół szklanki)
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu wanilinowego (ok. 80g)
- szczypta soli
Dodatkowo : ok. 500 g malin(ja używałam świeżych, ale jeśli nie macie, mrożone też się nadają :))
Sposób przygotowania:
Z masła, mąki, żółtek i pozostałych składników ugniatamy ciasto kruche(jeśli będzie się za mocno kleiło do rąk, dosypujemy trochę mąki). Następnie dzielimy na dwie części i każdą zawijamy w folię i wkładamy na ok. 3-4 godziny do zamrażarki (lepiej to zrobić, dzień wcześniej i na wieczór włożyć do zamrażarki, tak jak w przypadku ciasta kruchego z aronią)
Gdy ciasto będzie już dobrze zamrożone, wyciągamy jedną część i ścieramy całość na tarce i przekładamy na blaszkę. Rozkładamy i lekko przygniatamy na całej powierzchni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15-20 minut.
Po upieczeniu wyciągamy by ostygło.
Następnie przygotowujemy masę budyniową. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy zrobi się sztywna piana, dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Na koniec dodajemy budyń i dokładnie miksujemy.
Na osytgnięte ciasto kruche przekładamy delikatnie masę budyniowo-białkową. Układamy na niej nasze malinki i ścieramy kolejną część ciasta kruchego na wierzch.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut.
Smacznego !
a i polecam ten soundtrack... https://www.youtube.com/watch?v=H2-1u8xvk54 ...strasznie mi się spodobała muzyka Yanna Tiersena, mogę jej słuchać godzinami ;)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/10/ciasto-kruche-z-malinami-i-budyniowa.html