Wykonanie
Sernik z mojego domu rodzinnego, także darzę ten przepis dużym sentymentem. Mimo upływu czasu, lubię go nadal. Tym bardziej, że jest to jeden z najlepszych
polskich serników - ciężki, intensywny, wilgotny. Szczególnie lubię, gdy upiecze go Tata...Składniki na kruche ciasto:500 g
mąki pszennej200 g
masła, zimnego200 g
cukru pudru1 łyżka
smalcu (można pominąć,
smalec jednak nadaje ciastu kruchości)1
jajko4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPodane powyżej składniki są na dużą blachę "piekarnikową".Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Składniki na masę
serową:2 kg tłustego lub półtłustego
twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie10
jajek (
białka oddzielone od
żółtek)1,5 kostki
masła (1 kostka = 250 g)2 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 opakowania
cukru wanilinowego (16 g w każdym opakowaniu)pół opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru (proszku budyniowego, opakowanie 40 g)
bakalie - wedle uznaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem i
cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać
żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać po dużej łyżce
twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Na sam koniec wmiksować
budyń i
bakalie.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.Blachę wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie delikatnie wyłożyć masę
serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.Smacznego :-).