Wykonanie
Serniki są jednym z moich ulubionych deserów. Sama się dziwię, że ten, który dzisiaj proponuję upiekłam po raz pierwszy bo zdaje się, że przepis ma już ponad dwadzieścia lat.Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na pyszny
waniliowy sernik z
rodzynkami, otulony
kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego
twarogu, ja wykorzystałam
twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu
białek. Idealny do niedzielnej
kawki i na zbliżajace się Święta.Jak każdy szanujący się sernik, powinien swoje „odleżeć”. Proponuję więc schłodzić go całą noc w lodówce, będzie lepiej smakował i łatwiej się kroił. Sernik można śmiało przechowywać parę dni w lodówce( u mnie 3), tylko zyska na smaku....Zastanawiam się skąd nazwa”królewski”? Nie mam pojęcia.... chyba dlatego, że oblednie smakuje, prawdziwie po królewsku...
Składniki na blaszkę 23x33 cm:Kruche ciasto:200 g
mąki pszennej200 g
mąki krupczatki180 g
masła160 g
cukru pudru2
żółtka4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%ok3 łyżki
kakao( choć zależy od tego jak jest ciemne)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaObie
mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
cukrem pudrem,
kakaem i siekamy z zimnym
masłem. Dodajemy
żółtka,
śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1hMasa serowa:1 kg
twarogu sernikowego z wiaderka5
jajek (
białka i
żółtka osobno)125 g miękkiego
masła1 szklanka
cukru1 opakowanie (16 g)
cukru wanilinowego2 łyżki proszku budyniowego
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukrurodzynki ¾ szklankiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rodzynki zalewamy ciepłą
wodą, odstawiamy na 15 minut.
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę, kolejno dodajemy po jednym
żółtku, miksując po każdym dodaniu. Następnie stopniowo dodajemy
twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy i odciśnięte
rodzynki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ( cześć na spód)trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto delikatnie przekładamy masę
serową, następnie ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy w lodówce przez noc.