Wykonanie
Może ten sernik zagości w tym roku na Waszym
stole świątecznym? Sernik jest tzw. gotowany, czyli gotujemy masę
serową zamiast ją piec. Zalety? Sernik nie opada, ma zwartą i gęstą konsystencję sernika pieczonego, jest szybki do przygotowania. Do masy serowej upiekłam 3 kruche
spody, ale równie popularne jest przełożenie sernika kruchymi
herbatnikami, co dodatkowo bardzo skróci czas wykonania :)-.Za umieszczenie przepisu na portalu FB bardzo dziękuję Ali i polecam!Składniki na 3 kruche
spody:400 g
mąki pszennej150 g
cukru pudru150 g
masła, zimnego2 duże
żółtkapół szklanki kwaśnej
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki włożyć do malaksera i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto można również wyrobić ręcznie - wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 3 równe części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia.Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.Masa serowa:1 kg
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie200 g
masła, w temperaturze pokojowej300 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka,
białka i
żółtka osobno1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru1/3 szklanki
mlekaekstrakt
migdałowy,
waniliowy lub ulubiony aromat do smakuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodawać
cukier i ucierać. Dodawać
żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawać zmielony
twaróg i ucierać.
Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Masę
serową przełożyć do większego garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobić w
mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.Jeden z wcześniej upieczonych placków zapiąć w tortownicy. Na niego wylać połowę masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem. Następnie wylać pozostałą część masy serowej i przykryć trzecim, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez 12 h (całą noc) w lodówce.Kolejnego dnia usunąć obciążenie, sernik oprószyć
cukrem pudrem i podawać.Smacznego :-).