Wykonanie
Mocno ananasowa
tarta powstała z karmelizowanego świeżego
ananasa. Planowałam zrobić tartę z
truskawkami, lecz jakoś się nie składało. Przygotowując jaglankę z
ananasem stwierdziłam, że z takim
ananasem może być fajna
tarta.
Ananas był, więc stworzyłam smakowitą tartę. Musiała być smaczna, bo znikła jak dym.
Tarta jest dobra zaraz po wystudzeniu jak i po schłodzeniu w lodówce (dla mnie może i jeszcze lepsza).Składniki:ciasto:200 g
mąki pszennej100 g
masła (schłodzonego)2
żółtka1 - 2 łyżki
śmietany 18%1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru z
waniliąszczypta
sody oczyszczonejkrem:3/4 szklanki
mleka2 łyżeczki
cukru z
wanilią2 łyżki
cukru pudru2
jajka + 2
białka2 łyżki budyniu
waniliowego w proszku
ananas:1 dojrzały
ananas3 - 4 łyżki
cukru trzcinowego lub zwykłego
Przygotowanie:ciasto:
Mąkę,
cukier, schłodzone
masło posiekać nożem. Dodać
żółtka,
śmietanę i szczyptę
sody. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto,
śmietanę dodawać stopniowo.Włożyć do lodówki na około 20 minut.Schłodzonym
ciastem wykleić spód i brzeg foremki o średnicy 28 cm, tak by ciasto delikatnie wystawało za brzeg formy. Spód po nakłuwać widelcem. Podpiec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko wystudzić.
ananas:
Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części, wyciąć twardy rdzeń znajdujący się w środku.
Ananasa pokroić na mniejsze kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać 3 - 4 łyżki
cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu wyparowania całego płynu i miękkości
ananasa, od czasu do czasu zamieszać.Wyłożyć na podpieczony spód z ciasta.krem:Wszystkie składniki zmiksować i wylać na ułożonego na cieście
ananasa.Tartę zapiekać w 160 stopniach C przez 25 - 30 minut.