Wykonanie
Jeden z moich ulubionych
polskich serników. Warstwy
sera i
jabłek doskonale się uzupełniają. Piekę go zawsze na szczególne okazje ;-).Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru125 g
masła2
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę pszenną przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 - 200ºC przez 15 - 20 minut.Składniki na masę
serową:1 kg tłustego lub półtłustego
twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml kwaśnej
śmietany 18%120 g
masła1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków4
jajka (
białka oddzielone od
żółtek)2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru (każde opakowanie o wadze 40 g)32 g
cukru wanilinowego (duże opakowanie)Ponadto:800 g
jabłekWszystkie składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od
żółtek.
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać
żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną
śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce
sera, proszek budyniowy i ucierać.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony, ostudzony spód ciasta. Na
jabłka wyłożyć masę
serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut.Ciasto ostudzić, udekorować wg uznania.Więcej o tym, jak upiec perfekcyjny sernik .Smacznego :-).