ßßß
Jeden z moich ulubionych polskich serników. Warstwy sera i jabłek doskonale się uzupełniają. Piekę go zawsze na szczególne okazje ;-).Składniki na ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru125 g masła2 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 - 200ºC przez 15 - 20 minut.Składniki na masę serową:1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml kwaśnej śmietany 18%120 g masła1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków4 jajka (białka oddzielone od żółtek)2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde opakowanie o wadze 40 g)32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie)Ponadto:800 g jabłekWszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.Białka oddzielić od żółtek.Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i ucierać.Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej.Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut.Ciasto ostudzić, udekorować wg uznania.Więcej o tym, jak upiec perfekcyjny sernik .Smacznego :-).