Wykonanie
Chodził za mną ostatnio sernik. Nigdy go nie robiłam, ale zawsze musi być ten pierwszy raz ;) Mąż wybrał sobie wśród wielu przepisów sernik z
brzoskwiniami. Pochodzi on ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-brzoskwiniami . Troszkę go przerobiłam.Ciasto:250 g
masła3 łyżki
cukru pudru5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 szklanki
mąki pszennejWszystkie składniki razem zagnieść. Podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 , 5 godziny do zamrażarki.Masa serowa:1 kg
twarogu półtłustego lub tłustego2 łyżki proszku budyniowego125 g miękkiego
masła3
jajka1 szklanka
cukruJajka utrzeć z
cukrem. Dodawać
masło,
mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i
twaróg porcjami cały czas ucierając.Dodatkowo:puszka
brzoskwiń w syropie5
białek3/4 szklanki
cukru pudruBrzoskwinie odsączyć z
syropu i każdą połówkę pokroić na 5 części.
Białka ubić na sztywno z
cukrem.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy. Na to wyłożyć masę
serową,a na niej ułożyć
brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Wsadzić do nagrzanego piekarnika (180ºC). Piec około 0,5 h przykryty folią aluminiową. Po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze0 , 5 h.Tak wyglądał przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)