Wykonanie
Przepis z tej strony.Składniki:ciasto:3 szklanki
maki pszennej4 łyżki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g schłodzonego
masła5
żółtekmasa:500 g
twarogu śmietankowego w kostce100 g miękkiego
masła2 łyżki budyniu
śmietankowego1 szklanka
cukru2
jajkabeza:5
białek1 szklanka
cukrudodatkowo:1 puszka
brzoskwiń w syropiecukier puder do posypania
Brzoskwinie odsączyć z
syropu i pokroić na kawałki.
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli i pokrojone na małe kawałki
masło. Rozcierać składniki mikserem, aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, dodać
żółtka i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części (jedną nieco większą od drugiej) i włożyć do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Ciasto można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ser,
masło,
budyń,
cukier zmiksować do połączenia się składników. Dodać
jajka i miksować jeszcze przez około minutę, aż połączą się z masą. Masę wyłożyć na spód ciasta. Na wierzch wyłożyć pokrojone
brzoskwinie.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca wyłożyć ją na
brzoskwinie. Na wierzch piany zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut na złoty kolor.Smacznego! :)