Wykonanie
Obiecany styczniowy sernik (
lody kokosowe też się doczekają ;)), z dodatkiem kajmaku i
orzechów włoskich. Okrutnie słodki, ale równie dobry... :) Polecam!
źródło przepisu: mojewypieki.blox.plskładniki na 3 kruche
spody400 g
mąki pszennej150 g
cukru pudru150 g
masła, zimnego2 duże
żółtka1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 18%łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki włożyć do malaksera i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto można również wyrobić ręcznie - wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 3 równe części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, ponakłuwać widelcem.Piec przez około 25 minut (lub do zezłocenia) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.masa serowakilogram
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie200 g
masła, w temperaturze pokojowej300 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka,
białka i
żółtka osobnoopakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru1/3 szklanki
mlekaekstrakt
migdałowy,
waniliowy lub ulubiony aromat do smakudodatkowopuszka ugotowanego
mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej150 g
orzechów włoskichMasło utrzeć w misie miksera na lekką, jasną masę. Dodawać
cukier i ucierać. Dodawać
żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawać zmielony
twaróg i ucierać.
Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Masę
serową przełożyć do większego garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobić w
mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.Jeden z wcześniej upieczonych placków zapiąć w tortownicy. Posmarować połową kajmaku i posypać połową grubo posiekanych
orzechów. Na niego wylać połowę masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem. Posmarować pozostałym
kajmakiem i posypać
orzechami. Następnie wylać pozostałą część masy serowej i przykryć trzecim, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez 12 h (całą noc) w lodówce.Kolejnego dnia usunąć obciążenie, sernik oprószyć
cukrem pudrem i podawać.Smacznego!